Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/3/11

ΖΗΜΙΕΣ ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΕΣ ΤΟ 2010

Ζημιές ύψους 2,9 δισ. ευρώ σημείωσαν οι εισηγμένες εταιρείες στη χρήση του 2010, καταδεικνύοντας ότι η κρίση έπληξε βαθιά την αγορά. 
 
Ρεκόρ σημειώθηκε στον αριθμό των ζημιογόνων εταιρειών, το ποσοστό των οποίων άγγιξε το 62%...
Σε σύνολο 265 εισηγμένων, κερδοφόρες ήταν μόνο οι 101 και ζημιογόνες οι 164, όπως προκύπτει από την ανάλυση της Πήγασος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.

Ο κύκλος εργασιών των εταιρειών έκλεισε στα 76.413.165 ευρώ, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δέχθηκαν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κρίσης. Ωστόσο, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 4,5%.

Τα μερίσματα της αγοράς έφτασαν το 1,4 δισ. ευρώ, ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη βελτίωσης για το α΄ τρίμηνο του 2011.Τα μεγέθη της χρήσης έχουν επηρεαστεί έντονα από τις μεγάλες απομειώσεις συμμετοχών και παγίων, στις οποίες προχώρησαν αρκετές εταιρείες.

Την ίδια στιγμή, τα μερίσματα των εταιρειών κινούνται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, με μια συνολική μερισματική εκροή κάτω από το 1,4 δισ. ευρώ, αρκετά αδύναμη να υποστηρίξει ένα ελκυστικό επενδυτικό προφίλ μιας αγοράς που αποτιμάται κοντά στα 60 δισ. ευρώ.

Το τέταρτο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς είναι μέχρι στιγμής το χειρότερο
από πλευράς ρυθμού ύφεσης έτσι όπως καταγράφηκε από τους επίσημους δείκτες της Ελληνικής Οικονομίας (-6,6%).

Επίσης, είναι το χειρότερο από πλευράς κερδών, αφού καταγράφηκαν ζημιές 2,4 δισ. ευρώ ανεβάζοντας μέχρι στιγμής τον ετήσιο λογαριασμό των ζημιών στα 2,93 δισ.