Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/5/11

Ζητεί αναστολή των πλειστηριασμών για έναν χρόνο

Να προστατευτεί με βάση τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η κύρια κατοικία των εμπόρων, ακόμα και στις περιπτώσεις επίσπευσης από ιδιώτες και για οφειλές μεγαλύτερες από 200.000 ευρώ, ζητεί η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.).

Επίσης, με βάση τα περιστατικά που διαχειρίζεται, η ένωση των καταναλωτών ζητεί να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, συμπεριλαμβανομένης και της κύριας κατοικίας, όσων δεν υπάγονται στις διατάξεις του Ν. 3869/2010 μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2012 και να τροποποιηθεί ο νόμος, ώστε να αναστέλλονται τα καταδιωκτικά και ασφαλιστικά μέτρα αυτοδίκαια από την κατάθεση της αίτησης στο Ειρηνοδικείο και να προβλεφθούν προγράμματα ενίσχυσης των πιστοποιημένων ενώσεων καταναλωτών για δικαστική συνδρομή σε άτομα με ιδιαίτερα χαμηλά ή μηδενικά εισοδήματα.

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. γνωστοποιεί, με ανακοίνωσή της, ότι διαχειρίζεται περισσότερους από 3.500 φακέλους υπερχρέωσης, έχει αποστείλει 2.650 αιτήσεις οφειλετών, με τα συνολικά αιτήματα ανά πιστωτή να φτάνουν τα 12.000. Ένα ποσοστό μελών της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., της τάξεως του 5%, έχουν εμπορική ιδιότητα και ως εκ τούτου δεν υπάγονται στις διατάξεις του νόμου για τη ρύθμιση χρεών.

Σημειώνει ότι η συμπεριφορά των τραπεζών «γίνεται ολοένα και πιο επιθετική», μια κι έχουν προσδιορίσει εσπευσμένα πλειστηριασμούς, ήδη από τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου. Χαρακτηριστικά αναφέρει τον πλειστηριασμό κατά του κ. Α.Ε. στις 6 Ιουλίου του 2011, κατά του κ. Γ.Ν. στις 6 Ιουλίου 2011, κατά του κ. Β.Α. στις 13 Ιουλίου 2011.

Όπως προσθέτει, ενώ η αναστολή των πλειστηριασμών παύει επίσημα την 30η Ιουνίου 2011, συνεχίζουν να εντοπίζονται σημαντικά διαδικαστικά προβλήματα. Τόσο οι ειρηνοδίκες όσο και οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν επαρκούν στον αριθμό, με αποτέλεσμα την αργή προώθηση των αιτήσεων και την υπέρβαση ορισμένες φορές του νόμου με ορισμούς δικασίμων σε διάστημα που υπερβαίνει το προβλεπόμενο εξάμηνο. Μάλιστα, επισημαίνει η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., δεδομένου ότι παρατηρείται ήδη ραγδαία αύξηση των αιτήσεων από μήνα σε μήνα, είναι προφανές ότι η συμφόρηση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα ειρηνοδικεία θα είναι τεράστια.
zougla