Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/5/11

Η πιο ειρηνική διαδήλωση

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, μικρά παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, συνταξιούχοι, άνεργοι, φοιτητές. Όλοι δίνουν δυναμικά το «παρών» στην πλατεία Συντάγματος.

Άνθρωποι ανέντακτοι πολιτικά ενώνονται. Συσπειρώνονται και γίνονται ένα χωρίς φασαρίες. Διαδηλώνουν ειρηνικά και όταν αντιληφθούν ότι κάποιοι επιχειρούν να εισβάλλουν στους «Αγανακτισμένους», τους απωθούν δίχως να δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα.

Κάθε βράδυ στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, λίγο μετά τις εννέα, αρχίζει η συνέλευση των 13 ομάδων (στις οποίες έχει χωριστεί) το κίνημα. Το λόγο έχουν εκπρόσωποι των ομάδων. Ένας ένας κρατώντας το μικρόφωνο απευθύνει τα αιτήματα αλλά και τις ανησυχίες που έχει για το πρώτο μεγάλο κίνημα που άρχισε από το διαδίκτυο. Οι υπόλοιποι, ακροατές και συμμετέχοντες, παρακολουθούν σιωπηλοί.

Κάθε φορά που τελειώνει μία ομιλία για να αρχίσει μία ακόμη, χειροκροτούν. Η συζήτηση διαρκεί ώρες, τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα. Στη συνέχεια οι περισσότεροι αποχωρούν για να μείνουν μόνο εκείνοι που έχουν αποφασίσει να ξενυχτούν στο Σύνταγμα και να κοιμούνται στις περισσότερες από 50 σκηνές που έχουν στηθεί εκεί.

Οι χιλιάδες άνθρωποι που παίρνουν μέρος στη βραδινή συνέλευση δεν γνωρίζονταν. Ειδώθηκαν – για πρώτη φορά οι περισσότεροι- την περασμένη Τετάρτη, την πρώτη ημέρα του καλέσματος των «Αγανακτισμένων». Αλλά, όπως υποστηρίζουν, θα μείνουν εκεί μέχρι να καταφέρουν να αλλάξουν το μέλλον τους. Ένα μέλλον που, όπως λένε, δεν έφτιαξαν αυτοί αλλά ούτε και ευθύνονται για την τροπή του. Και γι’ αυτό κάθε βράδυ ενώνονται μακριά από κομματικές ταυτότητες και πεποιθήσεις.
zougla