Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/6/11

Η Τουβαλού αναγνωρίζει την ΠΓΔΜ

Το μικροσκοπικό νησάκι του Ειρηνικού, Τουβαλού, και η ΠΓΔΜ συνήψαν χθες διπλωματικές σχέσεις υπό το συνταγματικό όνομα της τελευταίας.


Η σχετική συμφωνία υπεγράφη στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας της ΠΓΔΜ στα Ηνωμένα Έθνη.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, το Τουβαλού έγινε η 132η χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε το συνταγματικό όνομα της χώρας.

Το Τουβαλού είναι κράτος του κεντρικού Ειρηνικού. Είναι ένα από τα μικρότερα και πλέον απομονωμένα κράτη του κόσμου και αποτελείται από εννέα κοραλλιογενείς βραχονησίδες με συνολική έκταση λίγο μεγαλύτερη από 26 τετρ. χλμ.

Ο πληθυσμός της χώρας είναι περίπου 12.000. Πρόκειται για το τέταρτο μικρότερο σε πληθυσμό κράτος στον κόσμο, μετά το Βατικανό, το Μονακό και το Ναούρου.

Το Τουβαλού ήταν Βρετανική αποικία μέχρι το 1978 οπότε και ανεξαρτητοποιήθηκε. Το 2000 έγινε μέλος του Ο.Η.Ε. Το πολίτευμα της χώρας είναι Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας. Αρχηγός του Κράτους είναι η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 2007 η κυβέρνηση των νησιών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις κλιματικές αλλαγές και επεσήμανε τον κίνδυνο να βυθιστούν τα νησιά στη θάλασσα εξαιτίας αυτών των αλλαγών.
zougla.gr