Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/6/11

Τουσκ: «Χρειάζεται κοινή γλώσσα στην Ε.Ε. για την κρίση, εκτιμώ τον Παπανδρέου»









Τουσκ: «Χρειάζεται κοινή γλώσσα στην Ε.Ε. για την κρίση, εκτιμώ τον Παπανδρέου»

Για να ξεπεράσει κρίσεις όπως την ελληνική, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει "να αναζητήσει μία κοινή γλώσσα", δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, η οποία αναλαμβάνει από αύριο την προεδρία της ΕΕ. Εγκώμια για τον έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου.

"Το χειρότερο στη σημερινή κατάσταση είναι στην πραγματικότητα η κρίση εμπιστοσύνης, που προέρχεται από το γεγονός ότι πολύ λίγοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται σήμερα την Ευρώπη ως ένα μεγάλο σύνολο", εξηγεί ο Ντόναλντ Τουσκ.

"Οφείλουμε, στην Ευρώπη, να αναζητήσουμε μία κοινή γλώσσα, παρά να προσπαθούμε να επιβάλουμε τα ιδιαίτερα συμφέροντά μας υπό μορφήν συνθημάτων", λέει.

Ο πολωνός πρωθυπουργός καλεί τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αναπτύξουν ένα στρατηγικό όραμα "που χρειάζεται θάρρος και φαντασία, διότι στο κέντρο αυτού του οράματος υπάρχει η πεποίθηση για την ύπαρξη κοινού ευρωπαϊκού συμφέροντος. Για τον λόγο αυτόν, οφείλουμε να απαρνηθούμε εν μέρει τα εθνικά μας συμφέροντα", προσθέτει.

Ο Ντόναλντ Τουσκ εκφράζει την ικανοποίησή του για την υιοθέτηση του νέου πακέτου λιτότητας χθες από το ελληνικό κοινοβούλιο και διαβεβαιώνει τον Ελληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την "πολύ υψηλή εκτίμηση" που τρέφει για τις προσπάθειές του. "Η αποφασιστικότητά του είναι ειλικρινής, εργάζεται υπό δραματικές συνθήκες. Οφείλουμε να βοηθήσουμε τον Παπανδρέου", λέει.

Ο πολωνός πρωθυπουργός εξέφρασε τη λύπη του για την μερική αμφισβήτηση της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Για εκατομμύρια Ευρωπαίους, η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πάνω απ΄όλα η δυνατότητα της ελεύθερης κυκλοφορίας... η ιδέα του Σένγκεν, δηλαδή μίας Ενωσης χωρίς εσωτερικά σύνορα, είναι μία από τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης", λέει.

"Πολλοί έχουν ξεχάσει ότι η Ευρώπη παραμένει ένα υπόδειγμα που παρακολουθεί ολόκληρος ο κόσμος, ένας στόχος που οι άλλοι ονειρεύονται. Μόνο οι Ευρωπαίοι έχουν σταματήσει να το βλέπουν αυτό".

Διαδεχόμενη την Ουγγαρία, η Πολωνία είναι η τέταρτη πρώην κομμουνιστική χώρα, που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, μετά την Τσεχική Δημοκρατία το 2009 και τη Σλοβενία το 2008. 
 
 
 
newpost.gr