Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/8/11

Συνεχίζεται το «Φεστιβάλ αρχαίου Δράματος» στην Αθήνα

  
Συνεχίζεται το «Φεστιβάλ αρχαίου Δράματος» στην Αθήνα
«Η Αθήνα είναι η πόλη που γέννησε το αρχαίο δράμα. Δεν θα μπορούσε να λείπει ένα τέτοιο φεστιβάλ από την πόλη» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του 1ου φεστιβάλ αρχαίου δράματος Αθήνας, Γιάννης Μαργαρίτης με αφορμή την έναρξη του.

Το φεστιβάλ σηκώνει την αυλαία στις 25 Αυγούστου στον προαύλιο χώρο του Καλλιμάρμαρου με την παράσταση «Προμηθέας», από το «Θέατρο Δρόμου» του Νίκου Χατζηπαππά

 Δρώμενα στις κεντρικότερες αρτηρίες της Αθήνας, Συμπόσιο Τραγικών Μύθων, κινηματογραφικές προβολές από ταινίες -σταθμούς της έβδομης τέχνης αλλά και θεατρικές παραστάσεις γέμισαν την πολιτιστική ατζέντα της πρωτεύουσας της χώρας.

«Το φεστιβάλ αρχαίου δράματος είναι ένα γεγονός το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Όλες οι τραγωδίες και οι κωμωδίες που βλέπουμε παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο θέατρο Διονύσου στην Αθήνα, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά θέατρα της αρχαιότητας , το οποίο βρίσκεται στις ρίζες της Ακρόπολης», διευκρινίζει ο σκηνοθέτης Γιάννης Μαργαρίτης που είναι και ο εμπνευστής αυτού του θεσμού.

Από την Ομόνοια, την οδό Πανεπιστημίου, την οδό Αθηνάς, το Μοναστηράκι και από εκεί στο Σύνταγμα και τη Σταδίου, εθελοντές με τη συνοδεία μουσικών με κρουστά θα παρουσιάσουν αποσπάσματα από γνωστές τραγωδίες, την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου ενώ το φεστιβάλ τελειώνει επίσημα στις 18 Σεπτεμβρίου.

Από τις 2 ως τις 7 Σεπτεμβρίου θα προβληθούν ταινίες και κινηματογραφημένες παραστάσεις με θέμα την τραγωδία, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Τμήμα Θεάτρου Πανεπιστημίου Αθηνών.

 Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, σε ψηφιακή μορφή, τις: «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη, «Αγαμέμνων» του Πέτερ Στάιν, «Βάκχες» του Κλάους Μίκαελ Γκρύμπερ, «Ηλέκτρα» του Αντουάν Βιτέζ, «Μήδεια» του Γιούκο Νιναγκάουα, «Ορέστεια» του Μάικλ Ταλχάιμερ και «Αχαρνής» του Καρόλου Κουν.

 Οι ταινίες- ορόσημο που θα προβληθούν είναι οι: «Σημειώσεις για μια Αφρικανική Ορέστεια» του Πιερ Πάολο Παζολίνι, «Μήδεια» του Λαρς Φον Τριέρ, «Αντιγόνη» του Γιώργο Τζαβέλλα, «Φαίδρα», «Κραυγή Γυναικών» του Ζυλ Ντασέν, , «Ηλέκτρα» του Μίκλος Γιάνσκο, και «Τα κορίτσια» του Μάε Ζάτερλινγκ.

Στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Συμπόσιο «Οι Τραγικοί Μύθοι Σήμερα», στην αίθουσα Αντώνης Τρίτσης, του Πνευματικού κέντρου δήμου Αθηναίων.

Τέλος, στο φεστιβάλ αρχαίου δράματος ακόμα περιλαμβάνεται η έκθεση «Προσωπεία» του Θάνου Βόρβολη, μουσική παράσταση με την Αλίκη Καγιαλόγλου και παραστάσεις μαθητικών θιάσων στον Πολυχώρο του δήμου Αθηναίων.

Το φεστιβάλ διοργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.



newpost.gr