Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/8/11

Μπαζότοπος το Εθνικό Πάρκο Αξιού


Δύο χρόνια μετά τα εγκαίνια, οι υποδομές του Εθνικού Πάρκου του Αξιού έχουν παραδοθεί στο έλεος των βανδάλων. Η μοναδικού φυσικού κάλλους προστατευόμενη περιοχή έχει μετατραπεί εκ νέου σε έναν εγκαταλειμμένο χώρο, στον οποίο πρόσβαση έχουν πλέον όσοι πετούν μπάζα, καίνε παλιά λάστιχα, αναζητούν σίδερα ή κυνηγούν παράνομα.

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο στο Γαλλικό ποταμό, στην περιοχή του Καλοχωρίου, είναι το τελευταίο θύμα των βανδάλων όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Αγγελιοφόρος. Η είσοδος στο Εθνικό Πάρκο από το Καλοχώρι θυμίζει είσοδο σε εμπόλεμη ζώνη. Αποκαΐδια, φορτία μπάζων, κατεστραμμένες γέφυρες, από τις οποίες κάποιοι επιχειρούν να πάρουν τα σιδερένια μέρη, λάστιχα και καλώδια καμένα, φορτία από άχρηστες σόλες παπουτσιών, διαλυμένες επιπλώσεις, υλικά οικοδομών και κατεδαφίσεων, παρμπρίζ αυτοκινήτων, σκουπίδια.

Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, καθώς συνυπάρχει με τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Τα βουβάλια βόσκουν δίπλα στα σκουπίδια, οι τσικνιάδες στέκουν στα στρώματα των μπάζων και τα μπλε καβούρια κολυμπούν ανάμεσα στα παλαιά ελαστικά.

Ακόμη και οι λιγοστές υποδομές που είχαν γίνει με ευρωπαϊκά κονδύλια μόλις πριν από δυο χρόνια είναι σήμερα κατεστραμμένες. Το μεγαλύτερο μέρος των 670.000 ευρώ από το Interreg πήγαν στο βρόντο. Συντήρηση και φύλαξη καμιά, οι περίπου 50 κάδοι για τα απορρίμματα έχουν εξαφανιστεί, το μικρό παρατηρητήριο το ξήλωσαν σχεδόν αμέσως και σήμερα στέκει μόνο το κουφάρι του, ενώ ήδη έχει διαλυθεί και το μεγάλο παρατηρητήριο, καθώς η ξυλεία του μάλλον ήταν πρόκληση για τους ασυνείδητους.

Μόνο το φιλότιμο των ανθρώπων του Φορέα Διαχείρισης και ορισμένων ευαισθητοποιημένων πολιτών έχουν συντελέσει σε ένα μίνιμουμ προστασίας του περιβάλλοντος, όχι όμως και ανάδειξης και αξιοποίησης ενός πραγματικού θησαυρού.
 
 
 
newsbeast.gr