Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/9/11

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών γυρίζει σελίδα


Το νερό είναι το θέμα της εναρκτήριας συναυλίας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, που θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 7 Οκτωβρίου. Πέρα από τη δημοφιλή «Μουσική των Νερών» του Χέντελ, το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει το έργο του Αμερικανού συνθέτη Α. Χοβχάνες «Και ο Θεός έπλασε τις Μεγάλες Φάλαινες» για ηχογραφημένους ήχους φαλαινών και ορχήστρα καθώς και το ιμπρεσιονιστικό αριστούργημα «Η Θάλασσα» του Ντεμπισί.


Η πρώτη αυτή συναυλία - όπως εξήγησε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΑ Βασίλης Χριστόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε νωρίτερα με θέμα την ανακοίνωση του προγράμματος της σεζόν 2011-2012 - δίνει το στίγμα των προγραμμάτων που θα ακολουθήσουν, τα οποία αναζητούν τη μουσική αντίθεση μέσα από μία δραματουργική συνοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα σεζόν της ΚΟΑ δεν αποτελείται απλώς από μεμονωμένες συναυλίες - από τις οποίες δεν λείπουν και οι σημαντικές μετακλήσεις - αλλά εισάγει τρεις κύκλους, ο καθένας αποτελούμενος από πέντε συναυλίες. Ο κύκλος «Θυσία» παρουσιάζει ποικίλες συνθέσεις διαφόρων εποχών, εμπνευσμένες από διαφορετικές εκφάνσεις της αρχέγονης έννοιας της θυσίας (Πολεμική, Αρχαϊκή, Ερωτική κ. α). Ο κύκλος «Μότσαρτ+1» περιλαμβάνει περισσότερο ή λιγότερο γνωστά αριστουργήματα του ιδιοφυούς συνθέτη, τα οποία αντιπαραβάλλονται, κάθε φορά, με ένα αντιπροσωπευτικό έργο του 20ου αιώνα. Τέλος, στο πλαίσιο του κύκλου «Νέοι δημιουργοί και Αναδημιουργοί», δίπλα σε νέους σολίστ, η ΚΟΑ δίνει για πρώτη φορά βήμα σε πέντε ταλαντούχους, ανερχόμενους συνθέτες.

Επιπλέον καινοτομία του εφετινού προγράμματος αποτελεί ο θεσμός των εισαγωγικών ομιλιών, τρία τέταρτα πριν από κάθε συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εντελώς δωρεάν για όσους κατόχους εισιτηρίων επιθυμούν να ακούσουν λίγα λόγια για τα έργα που θα παιχθούν. Στον προγραμματισμό, εντάσσονται επίσης οι «Μουσικές Δευτέρες στον Παρνασσό»: Πρόκειται για μια νέα σειρά συναυλιών μουσικής δωματίου με μέλη της ΚΟΑ στην αίθουσα του φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός». Το Γ΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, παράλληλα, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προγραμματίζει την απευθείας ραδιοφωνική μετάδοση ορισμένων συναυλιών της Ορχήστρας από τις συχνότητές του.

Τέλος, από φέτος η ΚΟΑ έχει νέο λογότυπο. Με λεπτές γραμμές σε τρία χρώματα, τα οποία απεικονίζουν τρία όργανα από τις οικογένειες των εγχόρδων, των κρουστών και των πνευστών οργάνων που συμπλέκονται αρμονικά, «το νέο σχήμα είναι αναγνωρίσιμο, φωτεινό και παραπέμπει σαφώς σε μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή συμφωνική ορχήστρα», όπως τόνισε ο Βασίλης Χριστόπουλος.




zougla.gr