Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/10/11

Γνωστός κοσμηματοπώλης ξέχασε να δηλώσει 21 εκ ευρώ - Νέα διαμάντια του ΣΔΟΕ

Γνωστός κοσμηματοπώλης ξέχασε να δηλώσει 21 εκ ευρώ - Νέα διαμάντια του ΣΔΟΕ
Μεγάλα ψάρια βγάζουν στον... αφρό οι έρευνες του ΣΔΟΕ και τον Οκτώβριο. Διάσημος
κοσμηματοπώλης της Αθήνας για παράδειγμα ξέχασε να δηλώσει 21 εκατ. ευρώ...


Από τις αρχές του μήνα οι ελεγκτές του Σώματος άνοιξαν τραπεζικούς λογαριασμούς και τους αντιπαρέβαλλαν με δηλωθέντα εισοδήματα, διαπιστώνοντας κρούσματα εκτεταμένης φοροδιαφυγής ύψους 46,74 εκατ. ευρώ.

Στη λίστα του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας, πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν δικηγορικά γραφεία, τεχνικές και διαφημιστικές εταιρείες, αλλά και ένας κοσμηματοπώλης, ο οποίος έκανε χρυσές δουλειές χωρίς βέβαια να μπει στον... κόπο να δηλώνει τα κέρδη του.

Τα πρόστιμα, που καταλογίζονται, ξεκινούν από το 40% του εισοδήματος που έχουν αποκρύψει και φτάνουν και στο διπλάσιο, αν συνυπολογιστούν και προσαυξήσεις.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δικηγόρου, ο οποίος από το 2000 έως και το 2009 συστηματικά δεν δήλωνε το σύνολο των εισοδημάτων του και τελικά από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι τα αδήλωτα εισοδήματα ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό προσεγγίζει και το πρόστιμο που του καταλογίστηκε.

Το μεγαλύτερο ποσό απέκρυψε κοσμηματοπώλης, ο οποίος δραστηριοποιείται στην πρωτεύουσα και για τις τέσσερις χρήσεις από το 2004 έως και το 2007 δεν δήλωσε στην εφορία 21 εκατ. ευρώ. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα προσδιοριστεί και το πρόστιμο, το οποίο θα κληθεί να πληρώσει.

Κατασκευαστικές σε Αθήνα και Θεσσαλία

Ενδιαφέρον έχει και η περίπτωση κατασκευαστή κτιρίων στη Θεσσαλία, ο οποίος μέσω δύο εταιρειών που διαθέτει, απέκρυψε (το 2008 και το 2009) εισοδήματα που προσεγγίζουν τα 4 εκατ. ευρώ. Οι υπηρεσίες τού επέβαλαν πρόστιμα συνολικού ύψους 4,5 εκατ. ευρώ.

Άλλη κατασκευαστική εταιρεία, αυτήν τη φορά με έδρα στην Αθήνα, μόνο σε μία χρήση απέκρυψε εισοδήματα ύψους 3,2 εκατ. ευρώ και πλέον απειλείται με ισόποσο πρόστιμο.

Λαβράκι  προέκυψε και από διασταυρώσεις στα βιβλία και στους τραπεζικούς λογαριασμούς διαφημιστικής εταιρείας, καθώς οι ελεγκτές με έκπληξη βρήκαν ότι από το 2003 έως και το 2009 δεν είχαν δηλωθεί περί τα 10 εκατ. ευρώ.

Άλλος διαφημιστής απέκρυψε 4 εκατ. ευρώ και του επιβλήθηκε πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στέλεχος του ΣΔΟΕ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα, εφόσον και οι τράπεζες δίνουν με γρηγορότερους ρυθμούς τα στοιχεία που τους ζητεί το Σώμα.