Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/11/11

Προγράμματα απασχόλησης επί χάρτου


Περισσότερα από 30 προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης σχεδιάζει να υλοποιήσει το υπουργείο Εργασίας μέχρι το τέλος του 2012.
Μερικά από αυτά αφορούν επανάληψη προηγουμένων και άλλα αφορούν προγράμματα που έχουν εξαγγελθεί ακόμη και πριν από δύο χρόνια αλλά ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί.

Μέχρι το τέλος του 2011 και το αργότερο ως τις αρχές του 2012 το υπουργείο υπόσχεται ότι θα επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να προκηρυχτούν 27 προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού ύψους περίπου 1,23 δισεκατομμυρίου ευρώ, με 290.000 ωφελούμενους, ενώ για το δεύτερο τρίμηνο του 2012 και για όλο το υπόλοιπο διάστημα του ίδιου έτους υπόσχεται ότι θα ανακοινωθούν νέα προγράμματα.

Παράλληλα, διατείνεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις ύψους 3,3 δισ. ευρώ που απευθύνονται σε 1.030.000 ωφελούμενους και ήδη σε αυτά έχουν συμμετάσχει ή συνεχίζουν να συμμετέχουν 800.000, ενώ επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά ότι τα προγράμματα αυτά συγκράτησαν την ανεργία κατά 4 περίπου ποσοστιαίες μονάδες.

Το υπουργείο επανέρχεται και στην καθιέρωση του συστήματος «επιταγής κατάρτισης» (voucher) για τη συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση, η οποία πρωτοανακοινώθηκε πριν από δύο χρόνια, διατεινόμενο ότι "πρόκειται για ένα απλοποιημένο και ευέλικτο εργαλείο, το οποίο μπορεί να εφοδιάσει τους καταρτιζόμενους με γνώσεις και δεξιότητες και να τους δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε πρακτική άσκηση, ή να προωθηθούν στην απασχόληση μετά την παρακολούθηση των προγραμμάτων".
Βασικά πλεονεκτήματα του νέου συστήματος είναι κατά το υπουργείο τα εξής:
- Η επικέντρωση στον άνεργο - καταρτιζόμενο με αύξηση του επιδόματος κατάρτισης από τα δύο στα πέντε ευρώ την ώρα.
- Η κινητοποίηση του παράγοντα «ζήτηση» για συμμετοχή σε ενέργειες κατάρτισης και η ανάδειξη του στοιχείου της ατομικής επιλογής, τόσο ως προς τον φορέα κατάρτισης, όσο και ως προς τις γνώσεις και δεξιότητες που οι άνεργοι - ωφελούμενοι επιθυμούν να αποκτήσουν, ενώ, επιπρόσθετα, η εν λόγω επιλογή πραγματοποιείται σύμφωνα με τη χρονική τους διαθεσιμότητα
- H επιλογή από τους ίδιους τους ωφελούμενους του φορέα από τον οποίο θα λαμβάνουν υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, βάσει των ατομικών τους κριτηρίων, των εξατομικευμένων αναγκών τους και των προσωπικών τους δυνατοτήτων.
- Η δυνατότητα πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν από τους καταρτιζόμενους, κατόπιν εξετάσεων μετά την ολοκλήρωση της παρακολούθησης των προγραμμάτων
- Η απευθείας καταβολή των εκπαιδευτικών επιδομάτων προς τους καταρτισθέντες, μέσω της πίστωσης των ατομικών τραπεζικών τους λογαριασμών, βάζει τέλος στα φαινόμενα καθυστέρησης των καταβολών , τα οποία παρατηρήθηκαν στο παρελθόν
- Η αποτελεσματική αξιοποίηση των εθνικών και κοινοτικών πόρων για τα προγράμματα κατάρτισης, καθώς η χρήση του voucher επιφέρει χαμηλότερο διοικητικό κόστος και ελάφρυνση της γραφειοκρατίας, εφόσον δεν προϋποθέτει τη διενέργεια χρονοβόρων και κοστοβόρων ανοικτών διεθνών διαγωνισμών.

Τέλος, το υπουργείο ανακοινώνει τη δοκιμαστική λειτουργία του Διαδικτυακού κόμβου www.step.gov.gr, που αναπτύχθηκε με στόχο να αποτυπώσει το σύνολο των προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Πρόσβασης στην Απασχόληση. Ο κόμβος προσφέρει ενημέρωση για τα ενεργά προγράμματα, με στόχο να παρέχεται πληροφόρηση με βάση τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ενδιαφερομένων. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα αναλυτικότερης πληροφόρησης από τους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων αυτών. Μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να λειτουργήσει και αντίστοιχη τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης.




zougla.gr