Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/11/11

Στη φυλακή πρόεδρος δεξιού κόμματος της ΠΓΔΜ


Ποινή κάθειρξης επτά ετών επέβαλε δικαστήριο των Σκοπίων στον Λιούμπε Μπόσκοφσκι, για παράνομη χρηματοδότηση του κόμματός του. Η αστυνομία της ΠΓΔΜ είχε συλλάβει τον Μπόσκοφσκι στις 6 Ιουνίου του 2011 (μια ημέρα μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα), έξω από εστιατόριο των Σκοπίων, καθώς είχε βρει στην κατοχή του προσημειωμένα χαρτονομίσματα των 100.000 ευρώ.

Τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα έδωσε στον Μπόσκοσκι πρόσωπο, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γνωστοποιηθεί, καθώς κατέθεσε στη δίκη, εις βάρος του Μπόσκοφσκι, ως προστατευόμενος μάρτυρας.

Ο καταδικασθείς είναι αρχηγός του μικρού δεξιού κόμματος «Ενωμένοι για τη Μακεδονία», το οποίο στις βουλευτικές εκλογές δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.

Ο Μπόσκοφσκι προέρχεται από το κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, από το οποίο αποχώρησε πριν από δύο χρόνια, προχωρώντας στην ίδρυση δικού του κόμματος. Προεκλογικά, ο Μπόσκοφσκι κατηγορούσε συνεχώς τον Νίκολα Γκρούεφσκι και συγγενικά πρόσωπα του τελευταίου που κατέχουν δημόσια αξιώματα, για διασπάθιση δημόσιου χρήματος και για παράνομο προσωπικό πλουτισμό.

Ο Μπόσκοφσκι, στην απολογία του, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες εις βάρος του, χαρακτηρίζοντάς τες «κατασκευασμένες» και υποστηρίζοντας πως η δίωξή του έχει πολιτικά κίνητρα.

Οι δικηγόροι του Μπόσκοσκι ανέφεραν ότι θα εφεσιβάλουν την απόφαση του δικαστηρίου των Σκοπίων στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

Ο Μπόσκοφσκι είναι ένας από τους γνωστότερους πολιτικούς στην ΠΓΔΜ. Είχε διατελέσει υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, την περίοδο 2001-2002 στην κυβέρνηση του Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι.

Είχε επίσης κατηγορηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα κατά Αλβανών πολιτών, στη διάρκεια της διεθνοτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ, το 2001, την περίοδο που ήταν υπουργός Εσωτερικών, όμως η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης ήταν αθωωτική.




zougla.gr