Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/12/11

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μουσικής


Σύμφωνα με μια τελευταία έρευνα που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, η μουσική λειτουργεί ως παυσίπονο. Συνολικά, 143 άνθρωποι που συμμετείχαν και ένιωθαν έναν επίμονο πόνο στο δάχτυλο του ποδιού τους, άκουγαν μουσική.

Στην συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ακούσουν τις μελωδίες και να προσδιορίσουν τους ασυνήθιστους τόνους σε μία προσπάθεια να ξεφύγει λίγο το μυαλό τους από τον πόνο που τους διακατείχε. Ο πόνος αυτός μειωνόταν όλο και περισσότερο, καθώς συνεχιζόταν να παίζει η μουσική.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας έδειξαν ότι κάποιες δραστηριότητες, όπως το να ακούν οι άνθρωποι μουσική, μπορεί να μειώνει τον πόνο», αναφέρει ο ερευνητής David H. Bradshaw του Πανεπιστημίου της Γιούτα.

Οι ερευνητές δεν εξέτασαν τα διαφορετικά είδη μουσικής και αν η χαλαρωτική μουσική είχε καλύτερα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον Bradshaw το είδος της μουσικής δεν είναι τόσο σημαντικό, αφού εξαρτάται από τον ασθενή και τα γούστα που έχει πάνω στη μουσική.

Ο Roger Fillingim, μέλος της επιστημονικής ομάδας, αναφέρει ότι η μελέτη μπορεί να είναι αποτελεσματικότερη σε ανθρώπους που είναι υπερβολικά αγχώδεις. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο το γεγονός ότι αρκετοί οδοντίατροι, έχουν στη διάθεση τους ακουστικά για να ακούν μουσική οι ασθενείς, προκειμένου να κάθονται ήσυχοι και ήρεμοι την ώρα μίας επέμβασης.




zougla.gr