Σελίδες

Thessaloniki video tour

29/2/12

Πέντε δις ευρώ "σηκώθηκαν" από τις τράπεζες μόνο τον Ιανουάριο!

Ο πανικός και η αβεβαιότητα την οποία βιώνουν καθημερινά οι Έλληνες πολίτες αποτυπώνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο από την συχνότητα με την οποία "σηκώνουν" τα...
χρήματα τους από την τράπεζα.

Πιο αναλυτικά, τον Ιανουάριο οι καταθέσεις που διατηρούν στις τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώθηκαν κατά περίπου 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το συνολικό απόθεμα των καταθέσεων υποχώρησε τον πρώτο μήνα του 2012 στα 169 δισ. ευρω από 174 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2011. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες η εκροή των καταθέσεων από τις τράπεζες έφθασε τα 36 δισ. ευρώ. Στον τομέα των χορηγήσεων ο ρυθμός χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα επιβραδύνθηκε περαιτέρω στο -3,3% τον Ιανουάριο από -3,1% που ήταν το Δεκέμβριο.
Τον Ιανουάριο οι αποπληρωμές των υφιστάμενων δανείων ξεπέρασαν τις νέες χορηγήσεις δανείων κατά περίπου 407 εκατ. ευρώ (αρνητική καθαρή χρηματοδότηση). Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί το χρέος των επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες στα 249 δισ. ευρώ έναντι 257 δισ. ευρώ που ήταν πριν από ένα χρόνο ακριβώς (Ιανουάριος 2011).
Ειδικότερα όσον αφορά στις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο του 2012 καταγράφηκε μικρή, καθαρή ροή χρηματοδότησης ύψους 206 εκατ. ευρώ. Ωστόσο σε ετήσια βάση (Ιανουάριος 2011 -12) η χρηματοδότηση του επιχειρηματικού τομέα σημείωσε μείωση κατά 2,6% έναντι μειώσεως 2% που είχε καταγραφεί (σε ετήσια βάση) το Δεκέμβριο του 2011.
Αναλυτικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων υποχώρησε σε -2,6% από -1,8% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όπου περιλαμβάνονται και μεγάλου ύψους ενδο-ομιλικές συναλλαγές, αυξήθηκε σημαντικά σε 10,5% από -5,2% τον προηγούμενο μήνα

Το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια μειώθηκε τον Ιανουάριο στα 112,7 δισ. ευρώ έναντι 117,5 δισ. ευρώ που ήταν τον ίδιο μήνα του 2011, καταγράφοντας ποσοστιαία μείωση 4,1%. Η καθαρή ροή χρηματοδότησης τον Ιανουάριο ήταν αρνητική ύψους 516 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη μείωση των χορηγήσεων παρατηρείται στα καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Τα υπόλοιπα τους μειώθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών κατά 6,6% στα 32,7 δισ. ευρώ. Στα στεγαστικά δάνεια σε ετήσια βάση η μείωση ξεπέρασε οριακά το 3% με αποτέλεσμα το συνολικό τους υπόλοιπο να περιοριστεί στα 78 δισ. ευρώ από 80 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο πέρυσι.