Σελίδες

Thessaloniki video tour

29/2/12

Ιράν: Και σε είδος η πληρωμή πετρελαίου



 Ιράν: Και σε είδος η πληρωμή πετρελαίου

Την πληρωμή του πετρελαίου του σε χρυσό ή σε τοπικά νομίσματα ή ακόμη και σε είδη δέχεται το Ιράν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, καθώς τοι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο τραπεζικό του σύστημα εμποδίζουν τις συναλλαγές σε ισχυρά νομίσματα.


«Στις εμπορικές αυτές συναλλαγές με άλλες χώρες, το Ιράν δεν συναλλάσσεται μόνο σε δολάρια, κάθε χώρα μπορεί να πληρώσει με το δικό της νόμισμα ή με χρυσό», δήλωσε ο πρόεδρος της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας Μαχμούντ Μπαχμανί.
Για την πληρωμή των εξαγωγών του, «το Ιράν δέχεται επίσης από την Κίνα ή την Ινδία προϊόντα στη θέση των νομισμάτων και αυτό δεν δημιουργεί πρόβλημα», προσέθεσε.
Το Ιράν, δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας του ΟΠΕΚ αντλεί το 80% των πόρων του σε συνάλλαγμα από την πώληση πετρελαίου ή πετρελαϊκών προϊόντων, στην οποία το δολάριο είναι εν γένει το νόμισμα αναφοράς.
Η Τεχεράνη αντιμετωπίζει ωστόσο πρόβλημα στην εισαγωγή ισχυρών νομισμάτων από τις εξαγωγές του λόγω του τραπεζικού εμπάργκο που επέβαλαν ΗΠΑ και ΕΕ λόγω της άρνησης του Ιράν να διαπραγματευτεί με τη διεθνή κοινότητα για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα.
«Βρήκαμε μεθόδους για να αποσύρουμε το δολάριο από τις συναλλαγές μας με τις άλλες χώρες, χρησιμοποιώντας τα τοπικά νομίσματα ή την ανταλλαγή ειδών για να παρακάμψουμε τις κυρώσεις», εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγσί, μιλώντας στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.