Σελίδες

Thessaloniki video tour

29/2/12

Στους δρόμους και οι Ισπανοί




"Λιγότερες περικοπές, περισσότερη παιδεία" είναι το κεντρικό σύνθημα, υπό το οποίο συσπειρώνονται στη Μαδρίτη, αλλά και σε ολόκληρη την υπόλοιπη Ισπανία, μαθητές Λυκείου και φοιτητές που διαδηλώνουν κατά των περικοπών στο προϋπολογισμό για την παιδεία και κατά της πρόσφατης αστυνομικής βίας στην πόλη της Βαλένθια.


"Δεν είμαστε εμείς που δημιουργήσαμε την κρίση, όμως την πληρώνουμε με όλη τη σημασία της λέξης" τονίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας της εθνικής συνομοσπονδίας φοιτητικών συλλόγων Τόιλ Ντελγάδο.
Πορείες έχουν προγραμματισθεί σε περίπου 40 πόλεις της χώρας, με στόχο την καταγγελία της πολιτικής λιτότητας της νεοεκλεγείσας δεξιάς κυβέρνησης.
Ιδιαίτερο στόχο των φοιτητών αποτελούν τα σχέδια μεταρρύθμισης του τομέα της εργασίας, με την εφαρμογή ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, σε μία χώρα που η ανεργία φθάνει το 22,85%.
Επίσης και οι εργατικές ενώσεις έχουν καλέσει σήμερα τα μέλη τους σε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, στα πλαίσια της ημέρας ευρωπαϊκής κινητοποίησης κατά της λιτότητας.
Χιλιάδες φοιτητές και μαθητές διαδήλωσαν στη Μαδρίτη, έχοντας στην κεφαλή της πορείας μία τεράστια επιγραφή με το ειρωνικό σύνθημα "Καλωσήλθατε στην αγορά εργασίας. Η εργασία απελευθερώνει" κάνοντας έμμεση αναφορά στην κατάσταση της ανεργίας, που πλήττει έναν στους δύο νέους στη χώρα.