Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/3/12

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ 17 ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΠΑ


Ενδιαφέρον από 17 επενδυτές συγκέντρωσε ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου ΔΕΠΑ. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος έληξε σήμερα, στις 7 το απόγευμα, και όπως ανακοίνωσε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), αιτήσεις υπέβαλαν 17 επενδυτές από...
12 χώρες, οι 7 εκ των οποίων εκτός Ευρωζώνης.

Περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, εταιρείες από Ρωσία, Ιταλία, Αλγερία, Αζερμπαϊτζάν, Ιαπωνία, Ισραήλ, αλλά και ελληνικές επιχειρήσεις.

Ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές συμμετέχουν σε σχέδια διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδας.

Αυτό σημαίνει ότι η έκβαση του προγράμματος ιδιωτικοποίησης του ομίλου ΔΕΠΑ θα επηρεάσει πιθανότατα και την υλοποίηση των σχεδίων αυτών.

Το Δημόσιο έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο πώλησης του ομίλου συνολικά ή ξεχωριστά της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, (Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου, στον οποίο πάντως το κράτος θα κρατήσει το 34%).

«Ψήφος εμπιστοσύνης»

Οι αιτήσεις που υπεβλήθησαν σήμερα αφορούν και τις δύο εκδοχές. Κατ' αρχήν ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ ξεχωριστά αλλά και τον Όμιλο ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σε προσεχή συνεδρίαση του, θα αξιολογήσει την εκπλήρωση των τυπικών και των ουσιαστικών προϋποθέσεων και θα ανακοινώσει ποιοι από τους ενδιαφερόμενους θα κληθούν να υποβάλουν ενδεικτικές προσφορές.

Όσοι προεπιλεγούν, αφού υπογράψουν το σχετικό Σύμφωνο Εμπιστευτικότητας, θα λάβουν το Ενημερωτικό Δελτίο καθώς και τα έγγραφα για την υποβολή Ενδεικτικών Προσφορών.

«Το μέγεθος και η ποιότητα του ενδιαφέροντος αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, η οποία εισέρχεται πραγματικά σε μια νέα φάση οικονομικών εξελίξεων, καθώς και επιβράβευση των προσπαθειών του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ταμείο.

Εκτός από το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ (65%), προς πώληση προσφέρεται και το 35% που ελέγχουν τα Ελληνικά Πετρέλαια.