Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/3/12

Άρνηση Ισραήλ για αποπυρηνικοποιημένη Μ. Ανατολή


Το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει σε καμία διεθνή διάσκεψη για μια αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή όσο δεν θα υπάρχει «συνολική ειρήνη» στην περιοχή, δήλωσε την Παρασκευή ο πρέσβης του στον ΟΗΕ Ρον Πρόζορ.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μια τέτοια διάσκεψη στο Ελσίνκι φέτος, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί, και ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Γκι Μουν έχει δηλώσει ότι ελπίζει πως το Ισραήλ θα συμμετάσχει. «Η θέση μας είναι ότι είμαστε διατεθειμένοι να συμμετάσχουμε όταν θα υπάρξει μια συνολική ειρήνη στην περιοχή, αλλιώς δεν έχει νόημα», δήλωσε ο πρεσβευτής στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον κ. Πρόζορ σε πολλές περιπτώσεις έναρξης πυρηνικών προγραμμάτων στη Μέση Ανατολή, όπως στο Ιράκ και τη Συρία, «η διεθνής κοινότητα είχε πολύ μικρές δυνατότητες» να δράσει. Το Ισραήλ πιθανολογείται ότι κατέχει ένα μεγάλο πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά διατηρεί μια ασάφεια γι' αυτό και ποτέ δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί αυτήν την πληροφορία.

Με την ευκαιρία μιας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή στις αρχές Φεβρουαρίου, ο κ. Μπαν είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι «το Ισραήλ θα προσκληθεί, και αυτοί (οι Ισραηλινοί) θα πρέπει να βρεθούν εκεί, αλλά τίποτα δεν έχει ακόμη αποφασιστεί». Είπε ότι είχε θέσει το θέμα κατά τις συνομιλίες του στην Ιερουσαλήμ με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Γενικός Γραμματέας έχει καταστήσει τον πυρηνικό αφοπλισμό προτεραιότητα των στόχων του.

Σύμφωνα με διπλωμάτες η συμμετοχή του Ισραήλ και του Ιράν θα μπορούσε να εγγυηθεί την επιτυχία αυτής της διάσκεψης, της οποίας η πραγματοποίηση αποφασίστηκε από τη Διάσκεψη παρακολούθησης της Συνθήκης μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων (NPT) το Μάιο του 2010.





zougla.gr