Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/4/12

Κρίσιμες στιγμές για την κυπριακή οικονομία


Κρίσιμες στιγμές για την κυπριακή οικονομία
Η οικονομία της Κύπρου περνά κρίσιμες στιγμές και επιβάλλονται σωστοί χειρισμοί, δήλωσε ο απερχόμενος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιος Ορφανίδης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών του Κοινοβουλίου.


Αυτήν τη στιγμή, «διακυβεύεται, όχι μόνον η οικονομία της Κύπρου και η ευημερία των πολιτών της, αλλά και η εθνική της υπόσταση» είπε ο κ. Ορφανίδης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, παρά τον ορατό κίνδυνο, δεν έγινε η απαραίτητη δημοσιονομική διόρθωση, με τη λήψη άμεσων μέτρων.
Γι΄αυτό, πρόσθεσε, από τον Μάιο του 2011, το κράτος αποκλείστηκε από τις διεθνείς αγορές, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων της Δημοκρατίας εκτοξεύθηκαν και, από τον Ιούνιο του 2011, δηλαδή πριν από το Μαρί, έφθασαν στα ίδια επίπεδα με τα επιτόκια της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, όταν αυτές οι τρεις χώρες αναγκάστηκαν να ενταχθούν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.
Ο Αθανάσιος Ορφανίδης ανέφερε, επίσης, ότι η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω των δυσμενών δημοσιονομικών δεδομένων, που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και της πίεσης που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα.
Στις αρχές του 2008, με την είσοδο της Κύπρου στην ευρωζώνη, ανέφερε, η κυπριακή οικονομία ήταν εύρωστη και δυναμική και η Κύπρος απολάμβανε χαμηλό κόστος δανεισμού από τις αγορές, με επιτόκιο που κυμαινόταν γύρω στο 4% με 5% και με δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, στα τέλη του 2007.
Κατά τη διάρκεια του 2008, συνέχισε, «ξεκίνησε η δραματική επιδείνωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου, αφού το πλεόνασμα του μισού και πλέον δισεκατομμυρίου του προηγούμενου έτους εξανεμίστηκε, σχεδόν ολόκληρο.
Τον αμέσως επόμενο χρόνο, δηλαδή το 2009, το πλεόνασμα μετατράπηκε σε έλλειμμα 6,1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος ενώ, συνολικά, την περίοδο 2007-2009, άνοιξε ένα δημοσιονομικό χάσμα της τάξης των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ».
Ο κ. Ορφανίδης υπογράμμισε ότι αυτή η δραματική αύξηση δεν προήλθε από αύξηση των πληρωμών για επιδόματα ανεργίας, αφού έως τότε η ανεργία δεν είχε παρουσιάσει ουσιαστική άνοδο. Αντιθέτως, οφειλόταν σε αυξημένες δαπάνες για κοινωνικές παροχές, μισθούς και συντάξεις. Η επιδείνωση, πρόσθεσε, συνεχίστηκε και το 2010 και το 2011 και ως συνέπεια αυτής της ανισορροπίας και του συνεχιζόμενου ελλείμματος, το δημόσιο χρέος της χώρας αυξήθηκε από το 2008 έως το 2011 κατά 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αυτή η δημοσιονομική επιδείνωση είχε σοβαρές επιπτώσεις στα επιτόκια δανεισμού της Κύπρου από τις διεθνείς αγορές, κατέληξε.