Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/5/12

«Μπλόκο» στην δόμηση αυθαίρετων κατασκευών


Φραγμό στην περαιτέρω δόμηση των αυθαιρέτων κατασκευών θέτει η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που δημοσιεύτηκε σήμερα, με την οποία «μπλοκάρει» τις αιτήσεις ή την έκδοση οικοδομικών αδειών εφόσον ήδη έχει γίνει από τους ιδιοκτήτες υπέρβαση δόμησης.

Ωστόσο οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν έκριναν τον πυρήνα της συνταγματικότητας ή μη του νέου νόμου 3843/2010 για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων. Η Ολομέλεια με τη διαδικασία της «πρότυπης δίκης» (πιλοτική δίκη εξπρές) αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί από τους ιδιοκτήτες να ζητηθεί, αλλά ούτε και να εκδοθεί από την αρμόδια Πολεοδομία, νέα οικοδομική άδεια για την κατασκευή επιπλέον τετραγωνικών μέτρων στο ακίνητο εάν υπάρχει σ’ αυτό αυθαίρετο κτίσμα όπως είναι το κλείσιμο ημιυπαίθριου χώρου.

Το θέμα αυτό έφτασε στο ΣτΕ μετά τις προσφυγές τριών κατοίκων της Χαλκιδικής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το άρθρο 5 του Ν. 3843/2010 με το οποίο πραγματοποιείται η «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων είναι αντισυνταγματική.

Στην συγκεκριμένη η περίπτωση είχαν κτιστεί νόμιμα 150 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και αυθαίρετα 50 τ.μ., ενώ την ίδια στιγμή ζητούσαν οι ιδιοκτήτες να ανοικοδομήσουν επιπλέον άλλα 50 τ.μ. Το ΣτΕ ωστόσο ακύρωσε την επίμαχη οικοδομική άδεια θεωρώντας ότι δεν παρέχει ο νόμος τη δυνατότητα έκδοσης (μετά την ημερομηνία δήλωσης της τακτοποίησης που ορίστηκε στις 2 Ιουλίου 2009) νέας οικοδομικής άδειας για προσθήκη ή επέκταση κτιρίου, συνεπαγόμενη δόμηση που υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια δόμησης και ως εκ τούτου, περαιτέρω επιβάρυνση του οικιστικού περιβάλλοντος.





zougla.gr