Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/5/12

Νεκρές χελώνες σε παραλίες στην Πρέβεζα



Οι νεκρές χελώνες και τα δελφίνια, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται συνεχώς στα παράλια της Πρέβεζας, προβληματίζει πλέον έντονα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.




Τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκαν νεκρές τρεις ακόμη χελώνες σύμφωνα με το EpirusPost.gr. Η πρώτη βρέθηκε στην παραλία στο Μονολίθι, η δεύτερη στην Λυγιά και η τρίτη στο Κανάλι.

Και για τις τρεις περιπτώσεις εστάλη φωτογραφικό κι άλλο υλικό στο Κέντρο Διάσωσης Αρχέλων και σε άλλες οργανώσεις που ασχολούνται με την προστασία του οικοσυστήματος.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχέλων κατά τη διάρκεια του 2011 είχαν εντοπιστεί στις ελληνικές θάλασσες περισσότερες από 470 θαλάσσιες χελώνες νεκρές, ενώ οι τάσεις των θανάτων εμφανίζονται να είναι αυξητικέ.

Οι θάνατοι των χελωνών οφείλονται κατά κύριο λόγο σε ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως το ψάρεμα με παραγάδια, πετονιές και δίχτυα, ενώ πολλές έχουν σκοτωθεί από τις προπέλες των ταχύπλοων σκαφών.

Ενδεχομένως, η αύξηση των περιστατικών θανάτων να οφείλεται στην ανάλογη αύξηση του πληθυσμού των χελωνών, όπως εκτιμούν οι υπεύθυνοι περίθαλψης και δικτύου διάσωσης χελωνών του συλλόγου «Αρχέλων».