Σελίδες

Thessaloniki video tour

28/7/12

Αντιδρούν οι δήμαρχοι για τα δημοτικά τέλη και το τέλος της ΕΡΤ


Αναστάτωση προκαλεί στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης η πρόθεση της κυβέρνησης, σύμφωνα και με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου, να βγάλει εκτός λογαριασμού της ΔΕΗ τα δημοτικά τέλη και το τέλος για την ΕΡΤ, που αντιστοιχούν στο 30%» των λογαριασμών. Σε δηλώσεις τους στην aftiodioikisi.gr χαρακτηρίζουν ως «απαράδεκτη» την πρόθεση αυτή, καθώς πρόκειται για την «τελευταία κλοτσιά», που «μαθηματικά θα βουλιάξει την Αυτοδιοίκηση», όπως σημειώνει ο Θοδωρής Παπαδόπουλος, δήμαρχος Θέρμης.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του δημάρχου Πατρέων, Γιάννη Δημαρά, που υπογραμμίζει ότι «εάν το βγάλουν και αυτό από τη ΔΕΗ, εντάξει, ας έρθουν να λειτουργήσουν αυτοί τους δήμους», όπως επίσης και εκείνου του δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου, ο οποίος δηλώνει πως αυτό «είναι ένας εκβιασμός, μια προσπάθεια φιμώματος όλων εμάς των δημάρχων που προγραμματίζουμε κινητοποιήσεις, μιας και βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου».

Αναλυτικά οι δηλώσεις:


Παρασκευή Βρυζίδου, δήμαρχος Εορδαίας:


«Η αλήθεια είναι πως θα είναι ένα επιπλέον πρόβλημα για τους δήμους, αλλά το τελευταίο διάστημα είχαμε πρόβλημα και με τη ΔΕΗ. Και η ΔΕΗ δεν μπορούσε να πάρει τα χρήματα, και εμείς -επειδή ο κόσμος δεν πλήρωνε λόγω του χαρατσιού- τα δημοτικά τέλη. Αποτέλεσμα; Να έχουμε μειωμένα έσοδα. Είναι αρνητικό για το δήμο, εάν συμβεί κάτι τέτοιο. Η απειλή του κοψίματος του ρεύματος ήταν μια πίεση για τον κόσμο να πληρώσει. Εάν βγουν τα τέλη, δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν ο κόσμος θα μας δώσει τα ανταποδοτικά. Και επιπλέον, είναι αρνητικό, διότι θα πρέπει να στηθεί από την αρχή ένας μηχανισμός είσπραξης, νέα οργάνωση, νέες εργατοώρες, παράπλευρα έξοδα κ.ο.κ».

Γιάννης Δημαράς, δήμαρχος Πατρέων:

«Έχουν καταλάβει πως οι δήμοι πάνε για κλείσιμο; Εάν δεν το έχουν καταλάβει να τους παραδώσουμε τα κλειδιά, να τελειώνουμε, και να έρθουν αυτοί να διοικήσουν. Αυτός που το είπε ή το πρότεινε δεν έχει καμιά επαφή με την πραγματικότητα και με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι παράλογο αυτό. Είναι παράλογο που μέσα σε δύο χρόνια οι δήμοι παίρνουν το 45% από το κράτος μέσω ΚΑΠ, τη μια τους πηγή χρηματοδότησης. Όσον αφορά στην Πάτρα, εμείς πήραμε το 29% των χρημάτων το 2011 σε σχέση με το 2010, έχουμε άλλο ένα μείον 15% το πρώτο τρίμηνο, διότι οι δημότες -αν και θέλουν- δεν μπορούν να πληρώσουν, και έχουμε και ένα 5% λιγότερο κάθε μήνα έσοδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Εάν το βγάλουν και αυτό από τη ΔΕΗ, εντάξει, ας έρθουν να λειτουργήσουν αυτοί τους δήμους».

Θοδωρής Παπαδόπουλος, δήμαρχος Θέρμης αντιπρόεδρος


«Τα δικά τους θα τα βγάλουν από τη ΔΕΗ; Το χαράτσι, δηλαδή; Θέλουν να αφήσουν το χαράτσι και να βγάλουν από το λογαριασμό αυτά που εισπράττονται από γεννήσεως της Αυτοδιοίκησης, εδώ και 50 χρόνια... Ανάμεσα στα χίλια-μύρια προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, η οποία βαδίζει σε χρεοκοπία, δε βγάζουν τη χρονιά οι δήμοι, έρχονται να προσθέσουν ένα άλλο. Είναι ένα ακόμα αρνητικό μέτρο για την Αυτοδιοίκηση. Θα κλείσουμε. Μας φέρνουν πιο γρήγορα στη χρεοκοπία. Πρέπει, επιτέλους, να το καταλάβουν. Είναι η "τελευταία κλοτσιά". Μαθηματικά τώρα θα βουλιάξει η Αυτοδιοίκηση».

Ανδρέας Παχατουρίδης, δήμαρχος Περιστερίου:

«Εάν δεν ακούσουμε ολοκληρωμένη πρόταση είναι δύσκολο να πούμε κάτι. Εντάξει, τα βγάζει τα δημοτικά τέλη από εκεί, πού τα πάει, όμως; Μπορεί να μας πει; Μπορεί να έχει καμιά πρόταση πιο σοφή που να μας κάνει όλους χαρούμενους. Να ακούσουμε, λοιπόν, πού τα πάει. Η πρότασή του είναι μισή. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά...»

Πέτρος Φιλίππου, δήμαρχος Σαρωνικού:


«Είναι απαράδεκτο να γίνεται μια τέτοια δήλωση, σε μια περίοδο που οι δήμοι έχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα τα οποία δημιούργησε η πολιτική των μνημονίων και η πολιτική της λιτότητας. Εκτιμώ πως η δήλωση αυτή είναι ένας εκβιασμός, μια προσπάθεια φιμώματος όλων εμάς των δημάρχων που προγραμματίζουμε κινητοποιήσεις, μιας και βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου, ένα βήμα πριν από την πλήρη κατάρρευση. Εάν κάνει κάτι τέτοιο, θα είναι το τελειωτικό χτύπημα. Προσωπικά, δε νομίζω να τολμήσει να κάνει κάτι τέτοιο, διότι η ΔΕΗ από αυτή την υπόθεση (σ.σ.: την είσπραξη δημοτικών τελών) έχει έσοδα. Μας κρατά περίπου το 2%».




zougla.gr