Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/8/12

Μεξικό: Δεν το βάζει κάτω ο Ομπραδόρ


 Μεξικό: Δεν το βάζει κάτω ο Ομπραδόρ

  • 0
     


Αρνείται να αναγνωρίσει τον Πένια Νιέτο ως νικητή των εκλογών
Δεν είσαι ο πρόεδρος μου», λεει το πλακάτ με το πορτρέτο του Ενρίκε Πένια Νιέτο που υψωνει αυτός ο οπαδός του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ
 

Ανένδοτο αγώνα κατά της κυβέρνησης του Ενρίκε Πένια Νιέτο κύρηξε ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο μεγάλος χαμένος στις προεδρικές εκλογές του Μεξικού, λίγες ώρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Δικαστηρίου της χώρας, με την οποία «σφραγίστηκε» και επίσημα η νεα ήττα του.
Ο Ομπραδόρ, ο δημοφιλής υποψήφιος της αριστεράς και πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, εξακολουθεί να αμφισβητεί τα αποτελέσματα της αναμέτρησης του Ιουλίου και να κατηγορεί τον αντίπαλο του για εξαγορά ψήφων και πληρωμή τηλεοπτικών δικτύων με «βρώμικο χρήμα». Παράλληλα κάλεσε τους υποστηρικτές του σε κινητοποιήσεις στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 9 Σεπτεμβρίου.
«Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ήταν ούτε δημοκρατικό, ούτε καθαρό ούτε γνήσιο, και γι’ αυτό δεν πρόκειται να αναγνωρίσω μια κυβέρνηση που στερείται νομιμοποίησης και προέκυψε εξαγοράζοντας ψήφους και προβαίνοντας σε κατάφορες παραβιάσεις του Συντάγματος», δήλωσε την Πέμπτη σε δημοσιογράφους ο Ομπραδόρ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης.
Ως γνωστόν ο Ομπραδόρ, ηγέτης του Κόμματος για τη Δημοκρατική Επανάσταση (PRD), κατηγόρησε το Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα (PRI) του Πένια Νιέτο ότι εξαγόρασε ψήφους μοιράζοντας από κάρτες δώρων γιά σούπερ μάρκετ και λιπάσματα, μέχρι σακιά τσιμέντου και ζώα!
Πριν έξι χρόνια, όταν με μικρή διαφορά (μόλις μισή μονάδα) έχασε για πρώτη φορά στις προεδρικές εκλογές από τον υποψήφιο της κεντροδεξιάς Φελίπε Καλντερόν, ο Ομπραδόρ είχε και πάλι προτρέψει τους οπαδούς του να κατέβουν σε μαζικές διαδηλώσεις.
Την Πέμπτη, οι επτά δικαστές του Ομοσπονδιακού Εκλογικού Δικαστηρίου απέρριψαν ομόφωνα τις κατηγορίες του Ομπραδόρ, αφού έκριναν ότι τα στοιχεία για νοθεία και εξαγορά ψήφων που είχε συγκεντρώσει κατά του Πένια Νιέτο δεν επαρκούσαν, ενώ νέα καταμέτρηση των εκλογικού αποτελέσματος έδωσε 38% στον αντίπαλο του έναντι του 31% που συγκέντρωσε ο ίδιος.
Εξω από το δικαστήριο σημειώθηκαν μικροεπεισόδια μεταξύ οπαδών του Ομπραδόρ και της αστυνομίας, ενώ ομάδες αριστερών φοιτητών κατέλαβαν συμβολικά σταθμούς διοδίων και δημόσια κτίρια. Αυτό που μετρά είναι πως το πολιτικό κλιμα στο Μεξικό παραμένει εξαιρετικά πολωμένο, καθώς ο Πένια Νιέτο δεν διαθέτει κοινοβουλευτική αυτοδυναμία – και δυσκολα θα βρεί συμμάχους, όσο το αλλο μισό Μεξικό αμφισβητεί ευθέως την νίκη του στους δρόμους των μεγάλων πόλεων.