Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/8/12

Ο Ντράγκι πέρασε στην αντεπίθεση


 Ο Ντράγκι πέρασε στην αντεπίθεση

  • 0
     


Σε άρθρο του στη «Zeit» προειδοποιεί τη Γερμανία ότι για να συνεχίσει να ευημερεί, οφείλει να παραμείνει η άγκυρα ενός ισχυρού νομίσματος, εντός μιας ζώνης νομισματικής σταθερότητας και στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής οικονομίας της Ευρωζώνης


Πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τα συμβατικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής, τονίζει ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι
Eχουν περάσει μόλις λίγες εβδομάδες από τότε που ο Μάριο Ντράγκι υποσχέθηκε να επιστρατεύσει ένα γεμάτο όπλο στον «πόλεμο» εναντίον του υψηλού κόστους δανεισμού ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης, που «στραγγαλίζουν» το ενιαίο νόμισμα.
Ομως μέχρι τώρα οι περισσότερες μάχες που έχει υποχρεωθεί να δώσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν είναι με τις αγορές. Είναι εντός των συνόρων της Ευρωζώνης και κυρίως με το Βερολίνο, το οποίο απειλεί να μετατρέψει το «μπαζούκα» του Ντράγκι σε… νεροπίστολο, αναγκάζοντας τον επικεφαλής της ΕΚΤ να περάσει στην αντεπίθεση με άρθρο του στην εφημερίδα «Zeit». Εκεί ο Ντράγκι υπερασπίζεται την επιλογή «μέτρων εξαιρετικού χαρακτήρα» και προειδοποιεί το Βερολίνο ότι η γερμανική ευημερία είναι συνδεδεμένη με μια δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία της Ευρωζώνης.
«Η ρίζα της επιτυχίας της Γερμανίας είναι η βαθιά ενσωμάτωσή της στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. Για να συνεχίσει να ευημερεί η Γερμανία, οφείλει να παραμείνει η άγκυρα ενός ισχυρού νομίσματος, εντός μιας ζώνης νομισματικής σταθερότητας και στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής οικονομίας της Ευρωζώνης», γράφει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, που κάνει λόγο για μια «νέα αρχιτεκτονική στην Ευρωζώνη» και για λύσεις που δεν είναι στα άκρα, δηλαδή είτε την επιστροφή στο παρελθόν και στα εθνικά νομίσματα, είτε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.
«Η ΕΚΤ θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών. Θα παραμείνει ανεξάρτητη και πάντοτε θα δρα εντός των αρμοδιοτήτων της. Αλλά θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για να υλοποιήσουμε την εντολή μας ορισμένες φορές πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τα συμβατικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής», αναφέρει ο Ντράγκι.
Απάντηση
Πρόκειται για μια έμμεση, αλλά σαφή απάντηση στις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει δημοσίως ο πρόεδρος της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν για το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Σεπτεμβρίου.
Ακριβώς λόγω των γερμανικών αντιδράσεων ο Ντράγκι υπήρξε πολύ προσεκτικός στη διατύπωση της πρόθεσης της ΕΚΤ για εκ νέου αγορά ομολόγων, συνδέοντας την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος με την υπαγωγή των ενδιαφερόμενων χωρών στους ευρωπαϊκούς μηχανισμού στήριξης και την υπογραφή των σχετικών μνημονίων. Ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει το? αντιδραστικό Βερολίνο.
Ο Βάιντμαν, που «ενσαρκώνει» τις γερμανικές αντιδράσεις στην πολιτική Ντράγκι, έχει υιοθετήσει την άτεγκτη στάση του προκατόχου του Αξελ Βέμπερ, ο οποίος παραιτήθηκε από την Bundesbank σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το προηγούμενο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Ο Ντράγκι δεν έκρυψε ότι υπάρχει κόντρα μεταξύ των δύο ανδρών, παραδεχόμενος πως ο Βάιντμαν αντιτίθεται στη στρατηγική της ΕΚΤ, ωστόσο θέλησε να υποβαθμίσει το γεγονός ενώπιον των εκπροσώπων Τύπου.
Αντιθέτως, ο επικεφαλής της Bundesbank, διαθέτοντας την παρασκηνιακή στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης, ανέβασε τους τόνους προ ημερών, συγκρίνοντας την αγορά ομολόγων με «ναρκωτικό» που προκαλεί «εθισμό». Η ένταση μεταξύ των δύο στελεχών φέρεται να είναι τόσο μεγάλη, ώστε να αποδίδεται εκεί η ματαίωση της μετάβασης του Ντράγκι στο ετήσιο συνέδριο των κεντρικών τραπεζών στις ΗΠΑ, όπου θα παραβρεθεί ο Βάιντμαν.
Η ΕΚΤ έχει αναλάβει πολλές φορές δράση, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο, διοχετεύοντας ένα τρισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα και εφαρμόζοντας το πρώτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το 2010. Τότε είχε παραιτηθεί και ο Γερμανός οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος προχθές επιτέθηκε εναντίον του Ντράγκι, λέγοντας ότι «μέτρα που υπαγορεύονται από τον πανικό» υποσκάπτουν την αξιοπιστία της Τράπεζας, η οποία κινείται σε «πολύ επικίνδυνο μονοπάτι», επειδή «επιτρέπει στους πολιτικούς να διαβρώσουν την ανεξαρτησία της».
Η κριτική που έχει υποστεί ο επικεφαλής της ΕΚΤ έχει φτάσει και στα όρια της προσβολής, όπως για παράδειγμα όταν ο γ.γ. των Χριστιανοκοινωνιστών Αλ. Ντόμπριντ τον αποκάλεσε «παραχαράκτη», που με την τακτική του επιχειρεί «ενάντια στις συνθήκες να χρηματοδοτήσει τις υπερχρεωμένες χώρες από την πίσω πόρτα». Σε μια άλλη περίσταση ο Ντόμπριντ δεν έχει διστάσει να σχολιάσει ειρωνικά την ιταλική καταγωγή του Ντράγκι, λέγοντας ότι η ΕΚΤ παρεμβαίνει κάθε φορά που η Ιταλία αρχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
Πηγή: ΕΘΝΟΣ