Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/9/12

Προτάσεις Allianz κατά της ύφεσης στην ασφαλιστική αγορά


 Προτάσεις Allianz κατά της ύφεσης στην ασφαλιστική αγορά

  • 0
     


 
«Η διαρκής μείωση ασφαλίστρων μπορεί να οδηγήσει σε πτωχευτικά ασφάλιστρα που θα θέσουν σε κίνδυνο την κερδοφορία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και CEO της Allianz Ελλάδος, Πέτρος Παπανικολάου, μιλώντας στο 14ο αντασφαλιστικό συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.
  Ο κ. Παπανικολάου διατύπωσε δέκα προτάσεις έναντι της ύφεσης στην ασφαλιστική αγορά, ενώ τόνισε ότι ο κλάδος επέδειξε μεγάλες αντιστάσεις στην ύφεση με τα δικά του κεφάλαια και δίχως τη βοήθεια του κράτους.
Οι 10 πρωτοβουλίες που πρότεινε ο κ. Παπανικολάου είναι οι εξής:
– Να ανοίξει ο τομέας των συντάξεων στην ασφαλιστική αγορά, καθότι οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν την τεχνογνωσία, αλλά και την εμπειρία να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.
– Να υιοθετηθούν οι προτάσεις που πάγια προωθεί η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ώστε να δοθούν στην αγορά αναπτυξιακά κίνητρα.
– Να επιδιωχθεί η άμεση επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων του κλάδου.
– Να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες με την προοπτική εφαρμογής του Solvency II.
– Να επιλυθούν τα οικονομικά προβλήματα του Επικουρικού Κεφαλαίου κλάδου Αυτοκινήτου και του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, ώστε μετά την κρίση οι δύο φορείς να δράσουν «απελευθερωμένοι» από τα βάρη του παρελθόντος.
– Να ενισχυθεί η αποδοτικότητα των ασφαλιστικών εργασιών με την προοπτική της εξασφάλισης κερδοφόρας ανάπτυξης.
– Να στοχεύσει η αγορά στην κερδοφορία, ώστε μέσω της φορολόγησης των κερδών της να εισφέρει στην οικονομία.
– Να ενισχυθούν τα τεχνικά αποθέματα που λόγω της ύφεσης περιορίσθηκαν στα επίπεδα του 2005.
– Να συσσωρευθούν νέα περιουσιακά στοιχεία – μέσω τεχνικών αποθεμάτων στον κλάδο Ζωής, ως απόδειξη της ετοιμότητάς του για την απορρόφηση των αναγκών του τρίτου πυλώνα ασφάλισης.
– Να ανασχεδιαστούν τα αποταμιευτικά/συνταξιοδοτικά προγράμματα με στόχο, είτε τα χαμηλότερα τεχνικά επιτόκια, είτε τη συμμετοχή των επενδυτών στο ρίσκο της επένδυσης.