Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/9/12

Όταν τα ΜΑΤ δεν διστάζουν, ούτε όταν πρόκειται για άτομα με αναπηρία


 Όταν τα ΜΑΤ δεν διστάζουν, ούτε όταν πρόκειται για άτομα με αναπηρία

  • 0
     


…και όταν μια κοινωνία δεν φροντίζει ούτε τα βασικά για τους πιο ευάλωτους πολίτες της
Του Στέφανου Χίου


Δημοκρατία
Σκηνές από τα σοβαρά επεισόδια του 1997, όταν τα ΜΑΤ της κυβέρνησης Σημίτη είχαν τσακίσει στο ξύλο έξω από το Μέγαρο Μαξίμου αντιπροσωπεία συνταξιούχων, λίγο έλειψε να επαναληφθούν την Πέμπτη το μεσημέρι στην πορεία των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ).
Με την παρέμβαση ψύχραιμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. απετράπησαν τα χειρότερα και διασώθηκε το κύρος της συγκυβέρνησης. Η ένταση, όμως, οι καταγγελίες και τα παράπονα δεν αποφεύχθηκαν.
Μετά τη μία το μεσημέρι της Πέμπτης ομάδα Ατόμων με Αναπηρίες και Χρονίως Πασχόντων έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και έφτασαν στη Βουλή, αποφασισμένοι να δουν προσωπικά τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Εκείνη την ώρα ήταν σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και κάτι τέτοιο ήταν πρακτικά αδύνατο. Το συλλαλητήριο των ΑμεΑ αφορούσε την ανύπαρκτη κοινωνική πολιτική που ισοπεδώνει τις αδύναμες εισοδηματικά ομάδες.
 Όταν τα ΜΑΤ δεν διστάζουν, ούτε όταν πρόκειται για άτομα με αναπηρία
Όπως κατέγραψε και ο τηλεοπτικός φακός και περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες, την ώρα που έσπασε ο κλοιός της αστυνόμευσης, άνδρας των ΜΑΤ εικονίζεται να χτυπάει το καροτσάκι αναπήρου. Τα αίματα άναψαν, οι διαδηλωτές έπεσαν με θυμό πάνω στη σιδερόφραχτη διμοιρία, με αποτέλεσμα οι κρανοφόροι να τους απωθήσουν. Εκείνη την ώρα, αξιωματικοί των ΜΑΤ άρχισαν να σπρώχνουν τους συναδέλφους τους και να τους παρεμποδίζουν στην άσκηση βίας εναντίον ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να εκτονωθεί η κρίση.
Τελικά, εκπρόσωποι των ΑμεΑ πέρασαν μπροστά στη Βουλή, στην είσοδο της Βασιλίσσης Σοφίας, και αντιπροσωπία τους έφτασε στο Μαξίμου. Ομως εκεί έπρεπε να ξεπεραστεί ένα ακόμα εμπόδιο, καθώς η είσοδος που τους υπέδειξαν δεν ήταν προσβάσιμη για αναπηρικά αμαξίδια.
Με την ψυχή στο στόμα εισήλθαν στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκαν με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου κ. Κώστα Μπούρα, όπου του έθεσαν τα αιτήματά τους.
Νωρίτερα ο σύλλογος των ΑμεΑ είχε πραγματοποιήσει μαζική και ογκώδη διαδήλωση στην Ομόνοια.
Απ’ όλη την Ελλάδα, χιλιάδες άνθρωποι με προβλήματα βρέθηκαν στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν για τη νέα οικονομική εξαθλίωση που τους οδηγούν τα μέτρα της τρόικας.
Πηγή:kostasxan.blogspot.com