Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/11/12

Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ: «Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΔΕΝ ΥΠΟΚΕΙΤΑΙ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑ»




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29/11/2012




Σχετικά με το θέμα που προκλήθηκε από την αναφορά του Αλβανού Πρωθυπουργού Σ. Μπερίσα για μια Αλβανία που θα φτάνει μέχρι την Πρέβεζα, ο Π. Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χαίρομαι για την αντίδραση του Πρωθυπουργού και του κ. Αβραμόπουλου. Επιτέλους, η ελληνική κυβέρνηση κράτησε στάση ευθύνης απέναντι στο εθνικιστικό αλβανικό παραλήρημα, σε μία ευθεία προσβολή της χώρας μας και τους διεθνούς δικαίου.
Ίσως τώρα κάποιοι κατάλαβαν ότι ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός είναι υπαρκτός, όπως και άλλοι στη γειτονιά μας που έχουν στο στόχαστρο τη Θράκη μας και τη Μακεδονία μας. Ότι είναι η επίσημη ιδεολογία των Τιράνων, όπως και τα παραμύθια περί Τσαμουριάς. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η καταπίεση των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου που θεωρούνται πολίτες β’ κατηγορίας και στερούνται στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Ίσως κάποιοι κατάλαβαν ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις πρέπει επιτέλους να βάζουν την πατρίδα μπροστά. Γιατί η εθνική αξιοπρέπεια δεν υπόκειται σε μνημόνια. Με το να στρογγυλεύουμε την πραγματικότητα, με το να επιχειρούμε να αλλάξουμε την ιστορία, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να τροφοδοτούμε τον εθνικιστικό τυχοδιωκτισμό στα Βαλκάνια. Κι όσο εμείς είμαστε ενδοτικοί, όσο υποχωρούμε, τόσο αυτοί που μας χρωστούν θα θέλουν να μας πάρουν και το βόδι.
Θέλουμε φιλία και καλή γειτονία με όλους. Εμείς το έχουμε αποδείξει, αγκαλιάζοντας τους Αλβανούς που ζουν στη χώρα μας και ιδιαίτερα εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη. Αλλά και με την οικονομική στήριξη της γείτονος εδώ και είκοσι χρόνια. Δυστυχώς, τέτοιες δηλώσεις μας πάνε πίσω».