Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/11/12

Κτηματαγορά: Περιμένοντας Ευρωπαίους «παπούδες» και Άραβες «αστούς»


 Κτηματαγορά: Περιμένοντας Ευρωπαίους «παπούδες» και Άραβες «αστούς»

  • 0
     


Tου Γιώργου Χατζηλίδη
Θετικά υποδέχθηκαν οι παράγοντες της ελληνικής κτηματαγοράς τα κυβερνητικά σχέδια αφενός για την παροχή επ’ αόριστον άδειας παραμονής στους πολίτες Τρίτων Χωρών που αγοράζουν ακίνητα στη χώρα και αφετέρου για φορολογικά κίνητρα σε κατοίκους της ΕΕ…


Η ελληνική αγορά ακινήτων έχει καταβαραθρωθεί στα χρόνια του μνημονίου, καταρρίπτοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς πληρώνει τις αμαρτίες των προηγούμενων ετών,  τις συνεχείς φοροεπιδρομές και φυσικά τις συνθήκες υποκατανάλωσης που έχουν διαμορφωθεί στην . Έτσι, οι επαγγελματίες της κτηματαγοράς αλλά και οι μικροί και μεγάλοι ιδιοκτήτες περιμένουν ως μάννα εξ ουρανού μέτρα που θα δώσουν ανάσα στην καταρρέουσα αγορά ακινήτων.
Τα παραπάνω σχέδια που έχουν πέσει στο τραπέζι από τα συναρμόδια υπουργεία κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση, ωστόσο, ο πρόεδρος του Δικτύου Cerean Νίκος Μανομενίδης, παρουσιάζει στη Voria.gr μία διαφορετική εκδοχή του θέματος. Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι τέτοια μέτρα ευνοούν την εξοχική κατοικία, ο κ.Μανομενίδης υποστηρίζει ότι ουσιαστικά θα τονώσουν την αστική και περιαστική κατοικία.
Επ’ αόριστον άδεια παραμονής σε πολίτες Τρίτων Χωρών
Το όριο που συζητείται για την παροχή άδειας παραμονής είναι οι αγορές ακινήτων αξίας άνω των 300.000 ευρώ, χωρίς βέβαια να δίνεται η δυνατότητα εργασίας.  Αντίστοιχα μέτρα έχουν ληφθεί σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία, αλλά με χαμηλότερα όρια. Ο κ.Μανομενίδης σημειώνει ότι το εν λόγω, υψηλότερο συγκριτικά όριο, είναι θετικό για δύο λόγους: Πρώτον, διότι θα προσελκύσει αγοραστές υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου και δεύτερον γιατί δεν θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά σε σχέση με τις δυνατότητες που έχει(και θα έχει) η μέση ελληνική οικογένεια να αγοράσει κατοικία.
Γιατί, όμως, αυτό το μέτρο δεν ευνοεί την εξοχική κατοικία;
«Ουσιαστικά, με το μέτρο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για την προσέλκυση αγοραστών που θα προέρχονται από τις Αραβικές χώρες(π.χ. Αίγυπτος) και τις υπόλοιπες της Μέσης Ανατολής που δεν είναι Αραβικές(πχ Ισραήλ, Συρία). Θα απευθυνθούμε, δηλαδή, στη μεσαία τάξη χωρών που παρουσιάζουν πολιτική αστάθεια, που εμπλέκονται σε συρράξεις και εξεγέρσεις, προσφέροντας το δέλεαρ της ασφάλειας και του καλύτερου επιπέδου ζωής. Οι Άραβες της μεσαίας τάξης θα επιλέξουν κατά κύριο λόγο τα μεγάλα αστικά κέντρα(Αθήνα και Θεσσαλονίκη), τόσο λόγω των αεροπορικών συνδέσεων, αλλά και επειδή δεν τους λείπει η ησυχία αλλά η ελευθερία κινήσεων. Και αυτή η ανάγκη θα εντείνεται όσο ανεβαίνουν στην εξουσία κόμματα με έντονο φονταμενταλιστικό χαρακτήρα. Μέχρι σήμερα το αποκούμπι αυτών των αγοραστών είναι η Ιορδανία, με αυτό το μέτρο θα μπορεί να γίνει και η Ελλάδα», εξηγεί ο κ.Μανομενίδης και προσθέτει: «Δεν θα επιλέξουν τα ελληνικά τουριστικά θέρετρα, αλλά μία αστική περιοχή που προσφέρει δραστηριότητες όλο τον χρόνο, όπου θα μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους και να έχουν βελτιωμένες παροχές Υγείας. Σε ό,τι αφορά τους Ρώσους, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η εικόνα της glamorous Ελλάδας, την οποία ζήλευαν οι πλούσιοι Ρώσοι και στην οποία ήθελαν να ζήσουν, έχει ξεθωριάσει. Εκτιμώ, ότι με αυτό το μέτρο, η ζήτηση από Ρωσία δεν θα διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με τη σημερινή, αλλά και πάλι το όποιο παραπάνω ενδιαφέρον θα κατευθυνθεί πάλι προς τα αστικά και περιαστικά κέντρα».
Φορολογικά κίνητρα σε κατοίκους της ΕΕ
Το έτερο κυβερνητικό σχέδιο, εάν εφαρμοστεί, θα δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φορολογούνται στη χώρα τους, ακόμα κι αν μένουν στην Ελλάδα πάνω από 180 μέρες(σήμερα εάν παραμείνουν πάνω από 180 μέρες φορολογούνται υποχρεωτικά στη χώρα μας).
«Και σε αυτήν την περίπτωση, δεν ευνοείται η αμιγώς εξοχική κατοικία, αλλά η περιαστική(πχ Περαία, Μηχανιώνα, Ραφήνα, Σούνιο κα). Το target group σε αυτήν την περίπτωση είναι οι Ευρωπαίου συνταξιούχοι που θέλουν να περάσουν εκτός της χώρας τους τα λεγόμενα “golden years”, τα χρόνια δηλαδή που θα μπορέσουν να κάνουν ό,τι δεν έκαναν στη διάρκεια του εργασιακού βίου. Δεν θα έρθει, λοιπόν, κανείς Ευρωπαίος συνταξιούχος εάν δεν έχει δίπλα του πρώτης τάξης νοσοκομείο. Οι παραθεριστικές περιοχές στην Ελλάδα δεν έχουν στοιχειωδώς σοβαρές υποδομές υγείας, σε αντίθεση με τα αστικά κέντρα που, τουλάχιστον, έχουν ιδιωτικές νοσοκομειακές μονάδες υψηλού επιπέδου. Επιπρόσθετα, τα golden years είναι ταυτισμένα με δραστηριότητες, οι οποίες δεν προσφέρονται από τα παραθεριστικές περιοχές, παρά μόνο το καλοκαίρι. Η Ελλάδα, και ιδίως η περιφέρειά της, σε αντίθεση με τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες, είναι αφιλόξενη για την τρίτη ηλικία, στο επίπεδο των υποδομών και της ψυχαγωγίας», καταλήγει.
voria.gr