Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/11/12

Μεταμόσχευση αναστρέφει τα συμπτώματα του διαβήτη


 Μεταμόσχευση αναστρέφει τα συμπτώματα του διαβήτη

  • 0
     


Μια 43χρονη στη Βρετανία είναι από τους λίγους που έχουν υποβληθεί σε έγχυση β-κυττάρων του παγκρέατος πτωματικού δότη
Η ασθενής δέχθηκε έγχυση β-κυττάρων των νησιδίων του Langerhans που προήλθαν από πτωματικό δότη
 

Μια 43χρονη γυναίκα από το Μπέρμιγχαμ η οποία πάσχει από διαβήτη τύπου 1 είναι από τους ελάχιστους «τυχερούς» που έχουν μέχρι στιγμής υποβληθεί στη Βρετανία σε μια πρωτοποριακή θεραπεία η οποία αφορά μεταμόσχευση κυττάρων πτωματικού δότη.
Μεταμόσχευση β-κυττάρων του παγκρέατος
Η συγκεκριμένη προσέγγιση που ελπίζεται ότι μια ημέρα θα προσφέρει οριστική θεραπεία ενάντια στον διαβήτη αφορά αντικατάσταση των β-κυττάρων των νησιδίων του παγκρέατος τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης. Στον διαβήτη τύπου 1 το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα σε αυτά τα κύτταρα και τα καταστρέφει με αποτέλεσμα ο οργανισμός του ασθενούς να μην παράγει πλέον ινσουλίνη και να παρουσιάζονται επικίνδυνες πτώσεις στο σάκχαρο του αίματος.
Η κυρία Αν Αντέρ, υποδιευθύντρια σχολείου, είδε μετά την επέμβαση τα συμπτώματα της νόσου της να αναστρέφονται. Η μεταμόσχευση έγινε στο πλαίσιο δοκιμής στο Νοσοκομείο Heartlands πριν από τρεις εβδομάδες και τα θετικά αποτελέσματά της είναι ήδη εμφανή.
Αναστροφή των συμπτωμάτων
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail» η κυρία Αντέρ η οποία είναι μητέρα δύο παιδιών δήλωσε ότι «η επέμβαση γύρισε πίσω το ρολόι για μένα. Οι παρενέργειες του διαβήτη αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο μετά την υποβολή μου στη διαδικασία τα συμπτώματά μου άρχισαν να υποχωρούν. Τώρα πια χρειάζομαι πολύ μικρότερη δόση ινσουλίνης κάθε ημέρα ενώ έχω εμφανίσει μόνο μια υπογλυκαιμική κρίση αυτήν την εβδομάδα, ενώ πριν την επέμβαση είχα περίπου πέντε υπογλυκαιμικές κρίσεις εβδομαδιαίως».
Η κυρία Αντέρ διαγνώσθηκε με διαβήτη τύπου 1 στα 19 έτη της ενώ πέρυσι η κατάστασή της παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση. Τότε ο δρ Μινγκ Μινγκ Τεχ, ειδικός στον διαβήτη και στην ενδοκρινολογία στο Νοσοκομείο Heartlands ο οποίος είναι από τους λίγους γιατρούς που έχει δημιουργήσει ειδική Κλινική Μεταμόσχευσης Κυττάρων των Νησιδίων του Παγκρέατος στη Βρετανία πρότεινε στην ασθενή τη συγκεκριμένη επέμβαση. Σύμφωνα με την κυρία Αντερ «η επέμβαση που μου παρουσίασε ο δρ Τεκ μου φάνηκε πολύ προηγμένη. Ημουν τυχερή που βρήκα ιστοσυμβατό δότη πολύ γρήγορα».
Προς οριστική θεραπεία του διαβήτη τύπου 1
Ο δρ Τεκ ανέφερε ότι «η μεταμόσχευση αυτού του είδους μπορεί να οδηγήσει σε θεραπεία του διαβήτη κάποια ημέρα».
Η διαδικασία αφορά λήψη κυττάρων από το πάγκρεας πτωματικού δότη και έγχυσή τους στο ήπαρ του λήπτη. Μετά τη μεταμόσχευση που διαρκεί περί τα 45 λεπτά και είναι ελάχιστα επεμβατική, τα κύτταρα αρχίζουν να παράγουν ινσουλίνη. Ετσι οι ασθενείς ζουν μια νέα ζωή με μεγαλύτερη ποιότητα η οποία περιλαμβάνει λιγότερες ή και καθόλου ενέσεις ινσουλίνης.