Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/11/12

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ CANADAIR ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (113 ΠΜ) ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ (112ΠΜ)




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30/11/2012



Επιστολή στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο έστειλε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με την επικείμενη μετεγκατάσταση των πυροσβεστικών αεροσκαφών (Canadair) από τη Θεσσαλονίκη (113ΠΜ) στην Ελευσίνα (112ΠΜ).
Ο Π. Ψωμιάδης κάνει λόγο «για μία απαράδεκτη απόφαση που στερείται λογικής και μόνο με σκοτεινά συμφέροντα μπορεί να συναρτηθεί», καθώς, πέρα από τους κοινωνικούς λόγους που αφορούν το προσωπικό και την απόδοσή του, «το 50% των πυρκαγιών αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία – Θράκη - Ήπειρος) και ως εκ τούτου είναι προφανές ότι επιχειρησιακοί λόγοι επιβάλλουν την παραμονή των πυροσβεστικών αεροσκαφών στην 113ΠΜ».
Ο Π. Ψωμιάδης τονίζει ότι «στην περίπτωση μετεγκατάστασης όχι μόνο δεν θα υπάρξει οικονομικό όφελος αλλά, αντίθετα, θα προκύψει οικονομική ζημία κατά την επόμενη πενταετία ύψους 7.175.000 ευρώ, η οποία θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου!» και ζητά από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να μην προχωρήσει στη μετεγκατάσταση της 383ΜΕΕΑ. «Η κοινωνία δεν σηκώνει άλλη κοροϊδία. Δεν πρόκειται να δεχθούμε άλλους παραλογισμούς. Δεν θα συμβιβαστούμε με συμφέροντα ξένα προς το δημόσιο συμφέρον και την αποστολή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας», καταλήγει στην επιστολή του ο Π. Ψωμιάδης.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Παναγιώτη Ψωμιάδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Πληροφορηθήκαμε την απόφασή σας να καταργήσετε την από 21-3-2012 υπουργική απόφαση και να προχωρήσετε στη μετεγκατάσταση των πυροσβεστικών αεροσκαφών (Canadair) από τη Θεσσαλονίκη (113ΠΜ) στην Ελευσίνα (112ΠΜ). Θεωρούμε ότι πρόκειται για μία απαράδεκτη απόφαση που στερείται λογικής και μόνο με σκοτεινά συμφέροντα μπορεί να συναρτηθεί.
Εκτός από τους κοινωνικούς λόγους που αφορούν το προσωπικό και την απόδοσή του, σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία (ΕΘΙΑΓΕ, Πυροσβεστική Υπηρεσία), το 50% των πυρκαγιών αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία – Θράκη - Ήπειρος) και ως εκ τούτου είναι προφανές ότι επιχειρησιακοί λόγοι επιβάλλουν την παραμονή των πυροσβεστικών αεροσκαφών στην 113ΠΜ –δεν είναι δυνατόν να αφεθεί η Βόρεια Ελλάδα στο έλεος των πυρκαγιών.
Επίσης, σύμφωνα με συγκεκριμένα στοιχεία που γνωρίζει το Υπουργείο σας, στην περίπτωση μετεγκατάστασης όχι μόνο δεν θα υπάρξει οικονομικό όφελος αλλά, αντίθετα, θα προκύψει οικονομική ζημία κατά την επόμενη πενταετία ύψους 7.175.000 ευρώ, η οποία θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου!
Πέραν τούτων, η ενεργή παρουσία της Πολεμικής Αεροπορίας –μέσω της 383ΜΕΕΑ- ενισχύει την εικόνα της πατρίδας μας στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής αλλά και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Από γεωπολιτική άποψη ενισχύει το προφίλ της χώρας μας στα πλαίσια της αλληλοβοήθειας μεταξύ των κρατών της ΕΕ, καθώς μόνο η Κροατία διαθέτει Canadair, δεδομένου ότι η 383ΜΕΕΑ καλύπτει και τα διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας για την ανάπτυξη αεροναυαγοσωστικού μέσου στη Θεσσαλονίκη.
Κατόπιν τούτων, σας ζητώ να μην προχωρήσετε στη μετεγκατάσταση της 383ΜΕΕΑ. Είναι αδιανόητο η κεντρική κυβέρνηση να επιτρέπει την ολοκληρωτική αποψίλωση της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας παρά τους σοβαρότατους και ξεκάθαρους οικονομικούς, επιχειρησιακούς και εθνικούς λόγους που επιβάλλουν την παραμονή και ενίσχυση της συγκεκριμένης μοίρας. Πολύ δε περισσότερο που ο προκάτοχός σας κ. Δ. Αβραμόπουλος είχε ξεκαθαρίσει ότι η 383ΜΕΕΑ θα μείνει στη Μίκρα. Φτάνει πια. Η κοινωνία δεν σηκώνει άλλη κοροϊδία. Δεν πρόκειται να δεχθούμε άλλους παραλογισμούς. Δεν θα συμβιβαστούμε με συμφέροντα ξένα προς το δημόσιο συμφέρον και την αποστολή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Με τιμή,


Π. Ψωμιάδης»