Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/12/12

Βαριές ποινές σε αντιφρονούντες μπλόγκερ στο Βιετνάμ


 Βαριές ποινές σε αντιφρονούντες μπλόγκερ στο Βιετνάμ

  • 0
     


 
Η δικαιοσύνη του Βιετνάμ επικύρωσε σε δεύτερο βαθμό τις καταδίκες σε βαριές ποινές κάθειρξης δύο αντιφρονούντων μπλόγκερ που κατηγορούνται για προπαγάνδα εναντίον του κράτους, όπως δήλωσε ένας από τους δικηγόρους τους, ενώ μείωσε την ποινή ενός τρίτου μπλόγκερ. Ο πιο διάσημος από τους τρεις ιστολόγους, ο Νγκουέν Βαν Χάι, στην υπόθεση του οποίου έχει αναφερθεί και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο σε πρώτο βαθμό σε δωδεκαετή κάθειρξη. Ο ίδιος αρνήθηκε σήμερα για μία ακόμη φορά τις κατηγορίες που τον βαρύνουν.
Ο Τα Πονγκ Ταν, πρώην αστυνομικός η μητέρα του οποίου αυτοπυρπολήθηκε στα τέλη Ιουλίου και ο οποίος επίσης αρνείται τις κατηγορίες, καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη.
Δικαστήριο της πόλη Χο Τσι Μινχ επικύρωσε τις ποινές των δύο αυτών ανδρών, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του Νγκουέν Βαν Χάι, εκφράζοντας τη θλίψη του επειδή η δικαιοσύνη «δεν μας άκουσε».
Αντίθετα μειώθηκε η ποινή του Παν Τανχ Χάι, του μοναδικού από τους τρεις κατηγορούμενους που δήλωσε ένοχος, από τέσσερα σε τρία χρόνια φυλάκιση.
Οι τρεις άνδρες κατηγορούνται ότι δημοσίευσαν πολιτικά άρθρα στον απαγορευμένο ιστότοπο «Ομάδα των Ελεύθερων Δημοσιογράφων», καθώς και κείμενα στα δικά τους ιστολόγια στα οποία κατήγγειλαν τη διαφθορά, την αδικία και την εξωτερική πολιτική του Ανόι.
Αυτές οι καταδίκες «έχουν στόχο να εντείνουν το κλίμα τρομοκρατίας και φόβου», εκτίμησε σήμερα λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου ο Φιλ Ρόμπερτσον της οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει ζητήσει επανειλημμένα την απελευθέρωση των τριών βιετναμέζων αντιφρονούντων.
Εξάλλου ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Νγκουέν Ταν Ντουνγκ, συνεχίζοντας την πολιτική καταστολής των αντιφρονούντων, ζήτησε από τις αρχές να στρέφονται εναντίον οποιουδήποτε χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να «δυσφημίσει και να διασπείρει προπαγάνδα εναντίον του κόμματος και του κράτους», σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον κατάλογο για την ελευθερία του Τύπου που καταρτίζει η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα, το Βιετνάμ βρίσκεται στην 172η θέση σε σύνολο 179 χωρών.