Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/1/13

Ο φόρος «Τόμπιν» θα αποφέρει 35 δισ. ευρώ ετησίως






 
Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που επιθυμούν να θέσουν σε ισχύ 11 χώρες της Ε.Ε., μπορεί να αποφέρει 30 με 35 δισ. ευρώ ετησίως, όπως εκτιμά ευρωπαϊκή πηγή που δεν κατονομάζεται, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των Financial Times. Η βρετανική εφημερίδα είχε πρόσβαση στο προσχέδιο της πρότασης, την οποία αναμένεται να κάνει σύντομα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και η οποία αναφέρει με λεπτομέρεια τις παραμέτρους του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Το ποσό των 30 με 35 δισ. ευρώ «είναι ο υπολογισμός» πάνω στον οποίο εργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβεβαίωσε η ίδια πηγή που πρόσκειται στην υπόθεση αυτή.
Μέχρι πρότινος υπολογιζόταν ότι ο φόρος αυτός θα απέφερε 57 δισ. ευρώ, αν συμμετείχαν στο σχέδιο αυτό και οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ.
Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών έλαβε στις 22 Ιανουαρίου την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή του από 11 κράτη μέλη. Αυτά είναι η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Αυστρία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Σλοβακία και η Εσθονία.
Σύμφωνα με το Παρίσι, το σχέδιο φορολόγησης αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στην καλύτερη των περιπτώσεων «στα τέλη του 2014».