Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/1/13

Μουσεία, εμπορικό και χώροι αναψυχής στο πρώην Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης












Την κατασκευή δυο μουσείων, ενός νέου εμπορικού κέντρου αλλά και τη δημιουργία χώρων αναψυχής στο αναξιοποίητο, μέχρι στιγμής, δυτικό τμήμα του κτιρίου του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC), στο Μαρούσι, προβλέπει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Πρόκειται για το κτίριο συνολικής έκτασης 54.600 τ.μ., που, στο κύριο μέρος του, στεγάζει σήμερα το εμπορικό κέντρο «Golden Hall» και το 2004 στέγαζε τους εκπροσώπους του Τύπου που είχαν έρθει στην Ελλάδα για την κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Τώρα, με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το υπόλοιπο δυτικό τμήμα του κτιρίου που παραμένει αναξιοποίητο μέχρι σήμερα -οχτώ χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες- προβλέπεται η δημιουργία:
1) Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων 2004, τουλάχιστον 3.000 τ.μ.,
2) Εμπορικών καταστημάτων (μέχρι 2.000 τ.μ.),
3) Χώρων συγκέντρωσης κοινού (μέχρι 1.500 τ.μ.),
4) Χώρων εστίασης και αναψυχής (μέχρι 1.500 τ.μ.),
5) Χώρων γραφείων (μέχρι 3.000 τ.μ.),
6) Χώρων παιδικής αναψυχής ή γυμναστήριο (μικρότερο των 2.500 τ.μ.) και
7) Υπόγειων χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων και άλλων βοηθητικών χώρων (μέχρι 7.300 τ.μ.).
Το υπουργείο Περιβάλλοντος που «υπογράφει» και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που κατατέθηκε για επεξεργασία στο ΣτΕ εκτιμά ότι με την ανάπτυξη και του δυτικού μέρους του κτιρίου του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης, θα αναβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή του ΟΑΚΑ και θα τονωθεί η επισκεψιμότητα όχι μόνο στο ακίνητο IBC, αλλά και στις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, η προτεινόμενη ανάπτυξη του IBC συνάδει με τις κατευθύνσεις που καθορίζονται στο Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο για την αειφόρο ανάπτυξη, όπως επίσης συνάδει και με αυτές του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό.
Να σημειωθεί, ότι δικαίωμα αποκλειστικής αξιοποίησης, χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του ακινήτου είχε η εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.».
Όμως, το 2012 το δικαίωμα αυτό περιήλθε στην εταιρεία «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Α.Ε.» με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.