Σελίδες

Thessaloniki video tour

12/1/13

Στάβλοι ψυχών τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων


Σε «στάβλους» ανθρώπινων ψυχών, στους οποίους στοιβάζονται για μέρες περισσότεροι φυλακισμένοι από αυτούς που μπορούν να φιλοξενήσουν, χωρίς να υπάρχουν ούτε καν οι στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, έχουν μετατραπεί πολλά κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων σε ολόκληρη τη χώρα.


Δεν είναι λίγες οι φορές όπου σκληροί ποινικοί κρατούμενοι βρίσκονται στον ίδιο χώρο με άτομα που συνελήφθησαν για μικροπαραβάσεις και όλοι μαζί διαβιούν μέσα σε ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα, όπου οι όποιες μολυσματικές ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν «εν ριπή οφθαλμού».
Μάλιστα, σε κάποια από τα κρατητήρια έχουν χαλάσει τα συστήματα ασφαλείας, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να αναγκάζονται να κρατούν τις πόρτες κλειστές με...χειροπέδες, για αποφυγή αποδράσεων. Αν και τα κρατητήρια στα αστυνομικά τμήματα έχουν κατασκευαστεί για να παραμένουν σ' αυτά μόνο για λίγες ώρες οι συλληφθέντες, αναγκαστικά πλέον χρησιμοποιούνται ως φυλακές, αφού οι υπάρχουσες έχουν υπερκορεστεί από τον τεράστιο αριθμό κρατουμένων.
Περισσότεροι από 700 κρατούμενοι σε όλη την Ελλάδαfilakes
Περισσότεροι από 700 ποινικοί κρατούμενοι βρίσκονται σήμερα έγκλειστοι στα μικρά κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων, σε ολόκληρη την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ειδικό επιστήμονα του Συνήγορου του Πολίτη, Ευτύχη Φυτράκη. "Τα εν λόγω κρατητήρια προορίζονται για την κράτηση λίγων ατόμων, για πολύ μικρά διαστήματα και ως εκ τούτου δεν εξασφαλίζουν συνθήκες υγιεινής διαβίωσης. Δεν είναι δυνατό σε τόσο μικρούς χώρους τόσοι κρατούμενοι"! τόνισε ο κ. Φυτράκης στο Radio1d.gr.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής (ΕΑΣΥΑ), Δημήτριος Καραγιαννόπουλος, υποστήριξε ότι με την κατάσταση αυτή εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των αστυνομικών και των κρατούμενων αντίστοιχα και τόνισε ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι πλημμελείς ακόμη και οι συνθήκες ασφάλειας. «Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου οι πόρτες των κρατητηρίων δεν κλείνουν και αστυνομικοί αναγκάζονται να τις κρατούν κλειστές με χειροπέδες, για την αποφυγή αποδράσεων».
Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι το πρόβλημα της ελλιπούς ασφάλειας ενισχύεται και από το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί αδίκως ο αριθμός των αστυνομικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. «Πάνω από 120αστυνομικοί έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα το 2012, δηλαδή με ρυθμούς... «πολυβόλου», ενώ κάποιοι συνάδελφοι εξακολουθούν να παραμένουν εκτός υπηρεσίας» πρόσθεσε στο Radio1d.gr ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΥΑ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων είχε επισημάνει ο πρόεδρος της ΕΑΣΥΑ κ. Γερακάκος και στο παρελθόν, κατά τα διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, χωρίς, ωστόσο να... «ιδρώσει κάποιο αυτί» αρμόδιου τόσο από την ηγεσία της αστυνομίας, όσο και από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.Στη συγκεκριμένη συνέντευξη, το παρόν από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ έδωσε ο Ταξίαρχος Αντώνης Δουκιατζάκης. Επίσης προσκλήθηκαν και συμμετείχαν, ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, δικηγόρος Ηλίας Νικολακάκος, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και ο νομικός εκπρόσωπος της Ένωσης Βάιος Σκαμπαρδώνης.
Της Τατιάνας Κερασίδη 
Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr