Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/1/13

ΙΡΑΝ: ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ


Νεότερους μηχανισμούς φυγοκέντρισης σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το Ιράν για τον εμπλουτισμό ουρανίου στη μονάδα του στο Νατάνζ, όπως ενημέρωσε η Τεχεράνη, σύμφωνα με διπλωμάτες, την «Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας» (ΙΑΕΑ). Σύμφωνα με διπλωμάτες προσκείμενους στην ΙΑΕΑ που επικαλείται το πρακτορείο Reuters σήμερα, το Ιράν έστειλε...
στην υπηρεσία επιστολή - με ημερομηνία την 23η Ιανουαρίου - ενημερώνοντας για τις προθέσεις της. Πρόκειται, όπως αναφέρεται για νέα μοντέλα μηχανισμού φυγοκέντρισης τύπου IR2m. Ο νέος εξοπλισμός εγείρει ανησυχίες, όπως ανέφερε ο διπλωμάτης, ότι ο ιρανικός εμπλουτισμός ουρανίου μπορεί να επιταχυνθεί, ενισχύοντας παράλληλα τη δυσπιστία της διεθνούς κοινότητας για τους σκοπούς του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Το κλίμα μπορεί να περιπλακεί περαιτέρω, καθώς ο νέος εξοπλισμός θα αποτελεί επίσης αμφισβήτηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι συνομιλίες των Έξι - ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας - με την Τεχεράνη έχουν παγώσει, ενώ ακόμη δεν φαίνεται ότι έχει ξεπεραστεί η εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί ακόμη και στο πρόγραμμα των νέων συνομιλιών.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής, Κάθριν Άστον, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι οι συνομιλίες θα μπουν ξανά σε κίνηση. Νωρίτερα, εκπρόσωπός της είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Τεχεράνη προσπαθεί να καθυστερήσει την επιστροφή στις συνομιλίες εγείροντας αντιρρήσεις για το χώρο των συναντήσεων και θέτοντας νέες προϋποθέσεις. «Πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξει συνάντηση», δήλωσε η Άστον προσερχόμενη σε συνάντηση με ευρωπαίους ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες.