Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/1/13

Στο νέο Taxis δε θα υπάρχει η έννοια της «αρμόδιας ΔΟΥ»



  •  


 
Θέμα χρόνου είναι να εγκαταλειφθεί η έννοια της «αρμόδιας ΔΟΥ» ώστε οι φορολογούμενοι να μπορούν να εξυπηρετούνται σε οποιαδήποτε Εφορία με το νέο TAXIS, επισημαίνει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή, ως απάντηση σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση «στο πλαίσιο της επικείμενης θέσπισης νέου φορολογικού πλαισίου, σε συνδυασμό, πάντα, με το κόστος στα Δημόσια έσοδα, ενώ επί τάπητος βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο και το θέμα της αποκατάστασης των μικρών ιδιωτών ομολογιούχων που υπέστησαν ζημιές από το «κούρεμα», αφού ληφθούν υπόψη οι νομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις
Ήδη, το νέο TAXIS τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία, πιλοτικά, στη ΔΟΥ Κορίνθου, με στόχο την ένταξη σε αυτό όλων των ΔΟΥ της Επικράτειας στο αμέσως επόμενο διάστημα.
«Το νέο ΤΑΧΙS λειτουργεί με καινούργια κεντρικοποιημένη αρχιτεκτονική και φιλοσοφία. Η έννοια της αρμόδιας ΔΟΥ θα εγκαταλειφθεί και οι φορολογούμενοι θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται σε οποιανδήποτε ΔΟΥ με τον ίδιο τρόπο, αφού όλες θα έχουν πρόσβαση στα κεντρικά μητρώα και τις βάσεις δεδομένων του Υπουργείου», αναφέρει στο έγγραφό του ο υφυπουργός Οικονομικών.
Ο κ. Μαυραγάνης αναφερόμενος στην ανάπτυξη νέων διαδικτυακών εφαρμογών από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα προστίθεται σταδιακά ένα νέο πακέτο υπηρεσιών στις υφιστάμενες, που αφορούν:
– Την πληρωμή όλων των οφειλών μέσω του τραπεζικού συστήματος. Ο φορολογούμενος μπορεί να αναζητεί τις οφειλές του στο διαδίκτυο και να εκτυπώνει τον απαραίτητο κωδικό για πληρωμή στην τράπεζα.
– Την πληρωμή οφειλών με χρήση πιστωτικών καρτών και χρεώσεων λογαριασμών μέσω του TAXISnet.
– Την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων που αφορούν ποικίλες περιπτώσεις που μέχρι σήμερα έπρεπε να υποβληθούν στην αρμόδια ΔΟΥ.
– Την παρουσίαση πιστοποιημένου φορολογικού ημερολογίου σε κάθε φορολογούμενο για να λαμβάνει γνώση των μελλοντικών του φορολογικών υποχρεώσεων.
– Την υιοθέτηση του ηλεκτρονικού παραβόλου, ώστε να μην υπάρχει ανάγκη μετάβασης στις ΔΟΥ για την προμήθεια παραβόλων.
– Την ηλεκτρονική υποβολή μισθωτηρίων συμβολαίων.