Σελίδες

Thessaloniki video tour

28/2/13

«Προς όφελος της Ελλάδας η πολιτική κρίση στα Σκόπια»


 «Προς όφελος της Ελλάδας η πολιτική κρίση στα Σκόπια»

  • 0
     


 
Η διαμορφωθείσα κατάσταση πολιτικής έντασης στα Σκόπια δίνει ένα επιπλέον επιχείρημα στην Ελλάδα για να παρεμποδίσει την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), ωστόσο οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να «τιμωρήσουν» τη χώρα, με μία αρνητική έκθεση προόδου, ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε συνέντευξή του σε ιστοσελίδα των Σκοπίων. «Είμαι πεπεισμένος ότι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» διαθέτει ισχυρά επιχειρήματα για ποιο λόγο πρέπει να λάβει θετική έκθεση την άνοιξη. Η μεταρρυθμιστική διαδικασία εξελίσσεται με εντατικό ρυθμό. Συμμετέχουμε ενεργά σε πολλές περιφερειακές πρωτοβουλίες, μέσω των οποίων προωθούμε τις σχέσεις καλής γειτονίας. Επιδεικνύουμε συνεχώς εποικοδομητικότητα στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης για το όνομα. Αυτό σημαίνει ότι εκπληρώνουμε αυτά που είναι υποχρέωσή μας», τόνισε ο κ. Ιβανόφ..
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι, εάν είχαμε λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο, πιθανόν δεν θα αντιμετωπίζαμε μια τέτοια πολιτική κατάσταση. Αυτή τη στάση την εκφράζω σε όλες μου τις συναντήσεις. Εκτιμώ ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να τιμωρήσει τη «Μακεδονία», τους πολίτες της και την κοινωνία εξαιτίας της ανεύθυνης και εγωιστικής συμπεριφοράς συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου ή συγκεκριμένου πολιτικού φορέα. Ας είμαστε απόλυτα αντικειμενικοί. Ενδεχόμενη αποτυχία τον Ιούνιο, δηλαδή μη ορισμός ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ή ενδεχόμενη απόσυρση της σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ορισμό ημερομηνίας, μπορεί να θεωρηθεί μόνο ως τιμωρία για τους πολίτες και για την κοινωνία». ανέφερε ο κ. Ιβάνοφ,
Αναφερόμενος στο κατά πόσο η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ επηρεάζει την εξέλιξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το ζήτημα της ονομασίας, ο σκοπιανός πρόεδρος σημείωσε ότι αυτή η διαδικασία δεν επιτρέπεται να επηρεαστεί σε καμία βάση.
«Λυπάμαι για το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές πολιτικές διαφωνίες στη χώρα μας, ακριβώς αυτή την περίοδο που ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς έχει επιβάλει έναν πιο δυναμικό ρυθμό στις διαπραγματεύσεις, εντατικοποιεί τις επαφές του με τους εκπροσώπους των δύο χωρών και για πρώτη φορά, έπειτα από πολύ καιρό, εξέφρασε αισιοδοξία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί και χρησιμοποιεί αυτή την κατάσταση, η οποία είναι σίγουρα προς όφελός της, καθώς της δίνει ένα επιπρόσθετο επιχείρημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την παρεμπόδιση της «μακεδονικής» ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε εξ ονόματος των πολιτών και προς όφελος της χώρας», είπε ο κ. Ιβάνοφ.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ επέκρινε, επίσης, την αντιπολίτευση υπό τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι για την απόφασή της να απέχει από τις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 24 Μαρτίου.
«Η απόφαση του αρχηγού του SDSM για αποχή από τις δημοτικές εκλογές δεν είναι ούτε προς το όφελος των ψηφοφόρων που εμπιστεύθηκαν το κόμμα τους, ούτε προς το δικό τους όφελος. Ελπίζω ότι ο κ. Τσερβένκοφσκι, ο οποίος ήταν προηγουμένως επικεφαλής του κράτους, θα δράσει με υπευθυνότητα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και την ημέρα των εκλογών. Είμαι πεπεισμένος ότι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» έχει τη δυνατότητα να διοργανώσει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές δημοτικές εκλογές, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις συστάσεις που μας έχουν γίνει», σημείωσε ο κ. Ιβάνοφ.
Το SDSM του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, αντιδρώντας στις επικρίσεις του προέδρου της χώρας κατά της αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι «ο κ. Ιβάνοφ ενεργεί ως μαριονέτα του Νίκολα Γκρούεφσκι και ως εκ τούτου είναι ο τελευταίος που έχει το δικαίωμα να αξιολογήσει την αντιπολίτευση και την πολιτική δράση της».