Σελίδες

Thessaloniki video tour

28/2/13

Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση και ακτοπλοΐα ζητά ο ΣΕΤΕ


 Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση και ακτοπλοΐα ζητά ο ΣΕΤΕ

  • 0
     


 
Τη σημασία του ελληνικού τουρισμού όσον αφορά τη διαμόρφωση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, από το βήμα εκδήλωσης που έγινε με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων. Ο ελληνικός τουρισμός, όπως τόνισε ο κ. Ανδρεάδης, παρέμεινε ισχυρός υποστηρικτής του ΑΕΠ της χώρας, επιτυγχάνοντας τους αρχικούς στόχους που είχε θέσει για 16 εκατ. διεθνών αφίξεων και 10 δισ. ευρώ ταξιδιωτικών εισπράξεων.
Εστιάζοντας στα ευρήματα της μελέτης της McKinsey για τον ελληνικό τουρισμό «Greece 10 years ahead», που σημειώνει ότι για να συνεισφέρει ο τουρισμός σχεδόν το 40% της μελλοντικής ανάπτυξης της χώρας την επόμενη δεκαετία, πρέπει να γίνονται ετήσιες επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ο κ. Ανδρεάδης αναφέρει ότι το ποσό αυτό είναι απολύτως εφικτό και πιθανόν υποτιμημένο.
Ήδη, όπως τόνισε, τα πρώτα έντεκα σημαντικά νέα επενδυτικά σχέδια, τελούν σε επίπεδο αδειοδοτήσεων από τους αρμόδιους φορείς. Παράλληλα, όπως είπε, σημαντική ώθηση αναμένεται να δώσει η επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και η πώληση ή η μίσθωση αδρανών τουριστικών ακινήτων από τις τράπεζες.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, να προχωρήσουν άμεσα μία σειρά αποφάσεις μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό, όπως η ταχύτερη -εντός 24 ωρών- έκδοση θεωρήσεων βίζας Σένγκεν και η χορήγηση σε ελάχιστο ποσοστό 30% θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων.
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, πέραν της απαραίτητης μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, σε αμέσως επόμενο στάδιο πρέπει να προχωρήσει η μείωση του ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα, όπως και στο συνολικό τουριστικό πακέτο στο 6,5%.
Μεταξύ άλλων, είπε πως πρέπει να ολοκληρωθεί το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό επανεξετάζοντας κρίσιμα θέματα, όπως τα βελτιωμένα πολεοδομικά κίνητρα σε τουριστικές επενδύσεις αιχμής και υψηλής ποιότητας με αντίστοιχα αντικίνητρα σε νέα τουριστική δόμηση χαμηλών κατηγοριών και απόδοσης, όπως και το κρίσιμο θέμα της απόστασης των τουριστικών υποδομών από τον αιγιαλό.
Ιδιαίτερα αισιόδοξα, τέλος είναι τα μηνύματα που λαμβάνει η χώρα για το 2013 από τις περισσότερες αγορές του εξωτερικού. Ήδη, οι παραδοσιακές αγορές της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας έχουν δείξει σαφή θετική μεταστροφή. Η βρετανική αγορά είναι παραδοσιακά η πρώτη από τις βασικές αγορές που ξεκινά από νωρίς τον προγραμματισμό και τις προκρατήσεις.
Στην αγορά αυτή καταγράφεται αύξηση της τάξης του 20% σε ένα δείγμα 600.000 επισκεπτών, οι οποίοι ήδη έχουν κλείσει τις διακοπές τους για το 2013 στη χώρα μας.
Στη γερμανική, τη γαλλική και τη σκανδιναβική αγορά υπάρχει επίσης σημαντική αύξηση των προκρατήσεων της τάξης του 15%, ενώ στις αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, το Ισραήλ, η Τουρκία κλπ, αν και είναι πολύ νωρίς, διαπιστώνεται βελτίωση της ζήτησης και αύξηση των οργανωμένων πτήσεων, σημαντικά ανώτερη του 20%.