Σελίδες

Thessaloniki video tour

28/2/13

Cosco: Εγκαινιάζεται η γραμμή Ικόνιο-Θριάσιο


 



Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος στον κλάδο των μεταφορών βρίσκεται σήμερα το  εμπορικό λιμάνι του Πειραιά. Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης  θα εγκαινιάσουν τη σιδηροδρομική γραμμή Ικόνιο- Θρίασιο Πεδίο που θα μετατρέψει τον Πειραιά σε κομβικό  λιμάνι της Ευρώπης αφού πλέον τα προϊόντα των πολυεθνικών θα πηγαίνουν πιο γρήγορα στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου αφού θα αποφεύγουν τη χρονοβόρα μεταφοράς τους με πλοία.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 143 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότησή του είναι από το Ταμείο Συνοχής (50%) και Εθνικούς Πόρους (50%).

Περιλαμβάνει την κατασκευή νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής κανονικού εύρους, η αρχή της οποίας βρίσκεται στα δυτικά όρια του λιμανιού στο  Ν. Ικόνιο στη   ζώνη ιδιοκτησίας του ΟΛΠ, στη θέση του προβλεπόμενου επιλιμένιου Σιδηροδρομικού Σταθμού στο Πέραμα  και το τέλος της συνδέεται με το νέο σιδηροδρομικό άξονα Αθηνών-Κορίνθου, ο οποίος στη συνέχεια διέρχεται από την περιοχή του Θριασίου Πεδίου. Η γραμμή θα χρησιμοποιείται μόνο από εμπορευματικά τρένα.

Αύριο  Παρασκευή  ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς  θα παραστεί  στα εγκαίνια της συνεργασίας    της Cosco και της Hewlett Packard σε ειδική εκδήλωση  στο λιμάνι του Πειραιά. Πρόκειται για συμφωνία που στέλνει ισχυρό μήνυμα στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που μπορούν να εμπιστευτούν.

Τα οφέλη θα είναι μεγάλα γιατί εκτός από το μεταφορικό έργο θα δημιουργηθούν στην περιοχή επιχειρήσεις ελαφριάς μεταποίησης και συναρμολόγησης που θα δημιουργήσουν ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας