Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/3/13

Σγουρός: Προσφέρονται 7 εκατ. ευρώ για 7.000 νοικοκυριά του Θριάσιου Πεδίου

 
 
Επτά εκατομμύρια ευρώ, υπό τη μορφή μακροχρόνιου δανείου, προτίθεται να διαθέσει η Περιφέρεια Αττικής στους δημότες του Θριάσιου Πεδίου προκειμένου να πληρώσουν το κόστος σύνδεσης με το δίκτυο αποχέτευσης. 

Τη σχετική πρόταση παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός και αφορά 7.000 συνδέσεις.

Σύμφωνα με την πρόταση, που θα συζητηθεί ως τακτικό θέμα ημερήσιας διάταξης στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Περιφέρεια Αττικής θα διαθέσει 7 εκατ. ευρώ με τη μορφή δεκαετούς ή δεκαπενταετούς δανείου στους δημότες, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο κόστος σύνδεσης των σπιτιών τους με το τριτεύον δίκτυο αποχέτευσης.

Η σταδιακή πληρωμή θα γίνει μέσω ενός συμβολικού τέλους που θα παρακρατείται υπέρ της Περιφέρειας Αττικής από τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ. Αυτή κρίνεται νομικά ως η μόνη εφικτή λύση, αφού δεν επιτρέπεται η επιδότηση ιδιωτών για οικιακή σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, σημειώνεται στην πρόταση, θα σταματήσει η εκκένωση βόθρων, θα σταματήσουν να καταλήγουν στη θάλασσα τα μολυσμένα νερά και θα τερματισθεί η μόλυνση των υπογείων υδάτων και η επιβάρυνση του υδροφόρου ορίζοντα.

Το ποσό, σύμφωνα με την πρόταση, θα προκύψει από περικοπές σε έργα που είναι μεν ενταγμένα στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων για το 2013, αλλά κρίνεται ότι μπορεί να υλοποιηθούν αργότερα.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, «με την πρόταση βάζουμε τέλος σε μια τραγική κατάσταση που διαπομπεύει τη χώρα διεθνώς και καταδυναστεύει με το χειρότερο τρόπο τους πολίτες της, υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών μας».