Σελίδες

Thessaloniki video tour

19/3/13

Λαθραία τσιγάρα αγοράζει ένας στους τέσσερις καπνιστές

Ο ένας στους τέσσερις καπνιστές αγοράζει λαθραία τσιγάρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα, η αγορά των παράνομων τσιγάρων από 10 % που ήταν το 2011 εκτινάχθηκε στο 25%...



Η αύξηση της φορολογίας των καπνικών προϊόντων κατά 7 φορές τα τρία τελευταία χρόνια έδιωξε τους καπνιστές από τα νόμιμα σημεία πώλησης που είναι τα περίπτερα. Η διακίνηση λαθραίων τσιγάρων έχει εξελιχθεί σε μια “μαύρη” επιχείρηση με έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Το τελευταίο διάστημα στο “παιχνίδι” μπήκαν και αγρότες καλλιεργητές οι οποίοι προσπαθούν να πουλήσουν χύμα καπνό στους θεριακλήδες σε πολύ ελκυστικές τιμές. Στην αγορά μια σακούλα χύμα καπνού του ενός κιλού κοστίζει 20 ευρώ όταν στην νόμιμη αγορά ο καπνός των 25 γραμμαρίων σήμερα πωλείται έως 5,4 ευρώ ενώ πριν από τις απανωτές αυξήσεις ήταν στα 3,30 ευρώ.
Η εγχώρια καπνοβιομηχανία για να περιορίσει τις “διαρροές” προς άλλα προϊόντα έβαλε σε εφαρμογή πιο οικονομικές λύσεις. Δηλαδή μείωσε την προσφερόμενη ποσότητα που σε κάποιες περιπτώσεις έφθασε στα 10 γραμμάρια καπνού, για να κάνει πιο ελκυστικό και πιο φθηνό το σακουλάκι καπνού.
Πρόσφατα εταιρεία έβαλε σε εφαρμογή τη δωρεά ηλεκτρονικού κουπονιού το οποίο στη συνέχεια εξαργυρώνεται σε συγκεκριμένα καταστήματα. Η νέα προωθητική ενέργεια στηρίζεται στην επικοινωνία μέσω του κινητού τηλεφώνου.
Για τα στελέχη των εταιρειών ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος είναι η διακίνηση λαθραίων τσιγάρων και τελευταία οι πωλήσεις χύμα καπνού μέσα από το διαδίκτυο. Μεγάλη μερίδα καλλιεργητών έχει στήσει μια “βιομηχανία” προώθησης του χύμα καπνού που οι ίδιοι παράγουν.
Ο πελάτης με ένα τηλεφώνημα έχει την παραγγελία στον τόπο που επιθυμεί.
Η κατακόρυφη άνοδος των λαθραίων τσιγάρων οφείλεται στις πολύ χαμηλές τιμές που προσφέρονται. Ένα ανώνυμο πακέτο τσιγάρα αξίζει από 1 έως 1,5 ευρώ όταν στην νόμιμη αγορά τα επώνυμα κοστίζουν τρεις και τέσσερις φορές πιο ακριβά.
Στην Ελλάδα η συνολική κατανάλωση τσιγάρων έφθασε τα 26,8 δισεκατομμύρια που ήταν κατά 8,4% χαμηλότερη σε σχέση με το 2010.
Την ίδια χρονιά ο αριθμός των λαθραίων τσιγάρων που διακινήθηκε ήταν αυξημένος κατά 10% και ανήλθε στα 2,7 δισεκατομμύρια τσιγάρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2008 τα λαθραία τσιγάρα έφθαναν μόλις το 2,2% της συνολικής αγοράς.
Στελέχη της καπνοβιομηχανίας θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι η φορομπηχτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση θα μειώσει περαιτέρω τις εργασίες της νόμιμης αγοράς και θα στρέψει τους καπνιστές στους διακινητές λαθραίων τσιγάρων.
Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών όσο βλέπει ότι γεμίζουν τα ταμεία του κράτους από την υψηλή φορολογία που έχει βάλει στα καπνικά προϊόντα δεν προτίθεται να αλλάξει τακτική. Το 2012 μάζεψε 2,7 δισ ευρώ από τους καπνιστές όταν από την κατανάλωση βενζίνης είχε έσοδα ύψους 2,5 δισ ευρώ. Ωστόσο η φορολογική πολιτική του υπουργείου οικονομικών δεν θεωρείται αποδοτική καθώς τα έσοδα του κράτους έφθαναν τα 2,5 δισ ευρώ το 2007 ενώ η αγορά των λαθραίων τσιγάρων ήταν σχεδόν μηδενική.
Πληροφορίες: imerisia.gr