Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/3/13

Μία από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ η Ελλάδα


Το 2010 το ελληνικό έλλειμμα της Ελλάδας έκλεισε για το 2009 σε επίπεδα πολύ πάνω από αυτά που θα καθιστούσαν το δημόσιο χρέος βιώσιμο. Η κυβέρνηση αδυνατούσε να δανειστεί με λογικά επιτόκια από τις αγορές για τη χρηματοδότηση του τρέχοντος δημοσιονομικού ελλείμματος και την αναχρηματοδότηση του χρέους, με αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας και στάση πληρωμών. Έτσι η Ελλάδα κατέφυγε στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που συγκρότησαν από κοινού μηχανισμό βοήθεια. 

Από τότε η ύφεση και η ανεργία πλήττουν τη χώρα. Αυτό δείχνει και η συγκριτική έρευνα του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW), η οποία κατατάσσει την χώρα μας στις πιο φτωχές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα βρίσκεται στην 25η θέση, ενώ ξεπερνά μόλις δύο (Βουλγαρία και Ρουμανία). Από την άλλη στις πρώτες θέσεις -όπως θα περίμενε ο καθένας- βρίσκονται  οι σκανδιναβικές χώρες, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία και η Αυστρία.

Ενδεικτικό της τραγικής κατάστασης που βιώνει η χώρα μας είναι ο δείκτης της φτώχειας. Η έρευνα την προσδιόρισε βασιζόμενη σε τέσσερις δείκτες. Την σχετική εισοδηματική φτώχεια (πλήττει όσους διαθέτουν εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου όρου της χώρας στην οποία ζουν), την υποκειμενική εισοδηματική φτώχεια, (βασίζεται στην ατομική εκτίμηση, τον λεγόμενο παράγοντα της στέρησης - χαμηλό επίπεδο διαβίωσης) και στην οικονομική στενότητα (δείχνει το βαθμό επάρκειας του εισοδήματος ενός νοικοκυριού). 

Η Ελλάδα βρίσκεται στις φτωχότερες χώρες της ΕΕ, ενώ μαζί της βρίσκονται μόνο οι σχετικά πιο νέες χώρες της Ένωσης, όπως Λετονία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Όσον αφορά τον δείκτη της σχετικής εισοδηματικής φτώχειας, η έρευνα δείχνει πως πλήττονται κυρίως -σε όλες τις χώρες της ΕΕ- κυρίως άνεργοι, ανύπαντροι γονείς και μετανάστες. Εντύπωση προκαλεί πως ανάμεσα στις χώρες που οι πολίτες της πλήττονται είναι και η Γερμανία.

Πάντως στην έρευνα του IW περιλαμβάνονται και προτάσεις για την αντιμετώπιση της φτώχειας, όπως η λήψη μέτρων στον εργασιακό τομέα και η κοινωνική στήριξη ευπαθών ομάδων.

Τέλος να σημειωθεί πως η Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται σε διαρκή ύφεση, με την ανεργία να «καλπάζει» και με τους πολιτικούς να μην έχουν βρει ακόμα τη φόρμουλα ώστε να ανατρέψουν την κατάσταση. Το μόνο σίγουρο είναι πως εάν η χώρα συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς στην επόμενη έρευνα του Ινστιτούτου, η Ελλάδα θα βρίσκεται πίσω και από την Βουλγαρία...