Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/4/13

131 νεκροί στον «πόλεμο» κατά του οπίου στο Αφγανιστάν


 
 Τουλάχιστον 131 πολίτες και αστυνομικοί που συμμετείχαν στην εκστρατεία εξάλειψης των καλλιεργειών οπιοπαπαρούνας, έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από τον Μάρτιο.

REUTERS/Parwiz "Στους νεκρούς περιλαμβάνονται άνδρες του εθνικού στρατού, της εθνικής αστυνομίας, της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών της αστυνομίας, καθώς και πολίτες" που συμμετείχαν στην προσπάθεια αυτή, δήλωσε ο Μοχάμαντ Ιμπραχίμ Άζχαρ, υφυπουργός αρμόδιος για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

Το τρέχον πρόγραμμα άρχισε την 21η Μαρτίου, κατά την έναρξη του νέου έτους στο Αφγανιστάν, και εκτείνεται σε επαρχίες στο νότιο, το νοτιοδυτικό και το ανατολικό τμήμα της χώρας, είπε ο ίδιος.

"Καταστρέψαμε 6.000 εκτάρια εκτάσεων με καλλιέργειες οπιοπαπαρούνας στις περιοχές αυτές και σχεδιάζουμε να καταστρέψουμε 15.000 εκτάρια συνολικά", υποστήριξε ο Άζχαρ.

Ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας αποτρέπει την επέκταση του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο.

Μια έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε στην δημοσιότητα αυτόν τον μήνα ανέφερε ότι η καλλιέργεια οπιοπαπαρούνας επεκτείνεται περαιτέρω στις περιοχές εκείνες όπου είχε ήδη καταγραφεί και παράλληλα αρχίζει και σε νέες εκτάσεις. Ο ΟΗΕ προέβλεψε μια τρίτη συναπτή χρονιά αύξησης των καλλιεργειών και πιθανώς μια σοδειά-ρεκόρ.

Η έκθεση άφησε να διαφανεί πως ο Οργανισμός θεωρεί ότι "συνεχίζει να υφίσταται μια στενή σχέση ανάμεσα στην έλλειψη ασφάλειας, την έλλειψη βοήθειας στους αγρότες και τη συνέχιση της καλλιέργειας οπιοπαπαρούνας".

Το Αφγανιστάν είναι η χώρα όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη παραγωγή οπίου παγκοσμίως και ευθύνεται για σχεδόν το 90% των οπιοειδών που διακινούνται σε διεθνές επίπεδο, παρά το ότι επί μια δεκαετία εφαρμόζονται προγράμματα εξάλειψης των καλλιεργειών και χρηματοδότησης προς τους αγρότες ώστε να στραφούν σε άλλες αποδοτικές καλλιέργειες.

Ο Άζχαρ επέκρινε την κυβέρνηση των ΗΠΑ διότι διέκοψε την υποστήριξή της στα προγράμματα ενημέρωσης, εκτιμώντας πως αυτό συνέβαλε οι αγρότες και οι λαθρέμποροι ναρκωτικών να επιστρέφουν στην καλλιέργεια οπιοπαπαρούνας.