Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/4/13

Μια 55χρονη κατηγορείται για κατασκοπεία στις ΗΠΑ


Μια 55χρονη κατηγορείται για κατασκοπεία στις ΗΠΑ
Οι περισσότεροι από εμάς τα παιχνίδια κατασκοπείας και τους διπλούς πράκτορες τους ξέρουμε μόνο μέσα από τις ταινίες. Ωστόσο για τις υπερδυνάμεις είναι μια πέρα για πέρα αληθινή ιστορία. Μια πρώην υπάλληλος της αμερικανικής κυβέρνησης κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ των κουβανικών υπηρεσιών πληροφοριών, όπως έγινε γνωστό σήμερα από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Η Μάρτα Ρίτα Βελάσκες, 55 ετών, φέρεται να βοήθησε την Κούβα να στρατολογήσει την Άνα Μπελέν Μόντες –η οποία είναι υπό κράτηση– και κατόπιν την βοήθησε να ενταχθεί στην Υπηρεσία Στρατιωτικών Πληροφοριών (DIA) ως αναλύτρια. Η Μόντες παρέμεινε στην υπηρεσία αυτή από το 1985 μέχρι το 2001, όταν συνελήφθη για κατασκοπεία. Η Βελάσκες, που σήμερα ζει στη Στοκχόλμη, αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Η Μόντες, που είναι επίσης 55 ετών, παραδέχτηκε την ενοχή της το 2002 και εκτίει ποινή κάθειρξης 25 ετών.
Η Βελάσκες, που κατάγεται από το Πόρτο Ρίκο και έχει σπουδάσει σε αμερικανικά πανεπιστήμια, εργαζόταν αρχικά για το υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ και κατόπιν εντάχθηκε στην υπηρεσία διεθνούς ανάπτυξης (USAID) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μεταξύ άλλων εργάστηκε στις αμερικανικές πρεσβείες στη Νικαράγουα και τη Γουατεμάλα. Παραιτήθηκε το 2002 και έφυγε από τις ΗΠΑ όταν άρχισαν να αποκαλύπτονται οι πρώτες πληροφορίες για τη “συνεργασία” της Μόντες με την Αβάνα.
πηγή:koolnews.gr