Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/4/13

Goldman Sachs: Σε θετική πορεία η ελληνική οικονομία




goldman




Στην Ελλάδα είναι αφιερωμένη η σημερινή ημερήσια ανάλυση της Goldman Sachs, με ημερομηνία 30 Απριλίου, η οποία εκφράζει θετικά συμπεράσματα για την πορεία της οικονομίας και υποδεικνύει σαν επενδυτικές ευκαιρίες τα ελληνικά ομόλογα. Η ανάλυση αναφέρεται θετικά στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, καθώς και στην πορεία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Παράλληλα, διαπιστώνει ένα πιο ώριμο και σταθεροποιημένο πολιτικό περιβάλλον, σημειώνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί τις δυνάμεις της. Διαπιστώνει θετική έκπληξη στην εκτέλεση του προϋπολογισμού με επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το α' τρίμηνο, καθώς και τη σημαντική μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και τη μείωση του κόστους στην αγορά εργασίας.
Παράλληλα, σημειώνει ότι αρχίζει να βελτιώνεται η χρηματοδότηση προς τις επιχειρήσεις.
Στα αρνητικά σημειώνει τον ρυθμό ύφεσης της οικονομίας και την υψηλή ανεργία, επισημαίνοντας όμως ότι τα μεγέθη αυτά θα βελτιωθούν στη συνέχεια, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Προσθέτει, επίσης, ότι οι αποπληρωμές των χρεών του Δημοσίου, αλλά και η ενίσχυση της ρευστότητας μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση, θα βοηθήσουν σε μια πρώτη εξομάλυνση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η παρατεινόμενη ύφεση στο β' εξάμηνο.
Παρά τις θετικές εξελίξεις, σε σχέση με τις εκτιμήσεις της τρόικας και τη μείωση του ρίσκου στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, καθώς τα κόστη χρηματοδότησης πέφτουν, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων παραμένουν υψηλά και δεν έχουν δείξει στοιχεία βελτίωσης. Η μείωση του ρίσκου για την ελληνική οικονομία, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω υποχώρηση των spreads μακροπρόθεσμα. Μεσοπρόθεσμα, η Goldman βλέπει τέσσερις "καταλύτες" για ενίσχυση των ελληνικών ομολόγων.