Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/6/13

Δίνει Αμμόχωστο η Τουρκία για συμμετοχή στο αέριο


635082017365777827pic-0-norm_600_375_186

  • 0
     



Προ τριημέρου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επανέφερε στην Ε.Ε. την πρόταση της ψευτοκυβέρνησης των Κατεχομένων για «δίκαιη και ίση κατανομή των φυσικών πόρων του νησιού». Είχε υποβληθεί στον ΟΗΕ ήδη από το 2011. Όπως είναι διατυπωμένη η πρόταση στην ουσία αποβλέπει να αποτελέσει το φυσικό αέριο θέμα διακοινοτικών διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, ο κ. Νταβούτογλου αφήνει να διαρρεύσει πρόθεση της Τουρκίας για επιστροφή του κλειστού τμήματος της Αμμοχώστου -και του λιμανιού-, καθώς και του αεροδρομίου της Τύμπου.
Αυτές οι παραχωρήσεις θα γίνουν με δύο όρους. Να πάψει η Κύπρος να φέρει προσκόμματα στο άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων με την Ε.Ε., και να έχει λόγο η Τουρκία στο φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει πως πέρα από τα οικονομικά της οφέλη, η μεταφορά του αερίου θα πρέπει να γίνει μέσω της Τουρκίας (ανεξάρτητα αν θα κατασκευασθεί Τερματικός Σταθμός ή όχι).
Τα επιχειρήματα υπέρ της μεταφοράς του αερίου μέσω του εδάφους της είναι το φθηνότερο κόστος. Τα δύο σημαντικά μειονεκτήματα όμως, είναι ότι αφενός δεν είναι εξασφαλισμένοι οι αγωγοί -δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου Κούρδοι αλλά και ομάδες της Αριστεράς προβαίνουν σε σαμποτάζ-, ως επίσης και ότι θα πρέπει Κύπρος και -ιδίως- Ισραήλ, να εξαρτώνται από τις καλές προθέσεις της Τουρκίας, η οποία δεν απέδειξε ότι έχει.
Ο Μακεδών

Πηγή:Voria