Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/8/13

ΣΤΙΣ 16/9 Η ΔΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΣΥΣΤΗΣΕΙ



 (Σχόλιο: Το blog δέχεται τις κριτικές με σωστά επιχειρήματα απο τους εφοριακούς...τις απειλές θα αρχίσει να τις δημοσιοποιεί)    
 ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ
Ορίστηκε η δίκη του πρώην υπαλλήλου κατά των εφοριακών υπαλλήλων του αμαρτωλού συνεταιρισμού των εφοριακών της Θεσσαλονίκης. Ενός συνεταιρισμού που εθεωρείτο ο προθάλαμος της πολιτικής καθότι εκεί θήτευσαν συνδικαλιστές εφοριακοί υπάλληλοι που είχαν στόχο την πολιτική. Ο επόμενος στόχος ήταν η βουλευτική έδρα και το υπουργιλίκι καθώς και θέσεις επίσης πολιτικές..Σε άλλη στιγμή ίσως αναφερθούμε ονομαστικά  ποιοί αναριχήθηκαν προς τον αγαπημένο δρόμο της εξουσίας.


Στις 16 Σεπτεμβρίου  του τρέχοντος έτους (2013) θα καθίσουν στο ειδώλιο το επταμελές διοικητικό συμβούλιο μαζί με το τριμελές εποπτικό συμβούλιο για μη καταβολή αποζημείωσης και δεδουλευμένων στον πρώην υπάλληλο του συνεταιρισμού γράφοντας στα παλιά τους υποδήματα 2 τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις.



Μετά από αγώνα 4 περίπου χρόνων (λεπτομέρειες  υπάρχουν στην ενότητα "ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ" στο blog newssalonika.blogspot.com) επιτέλους ήρθε η στιγμή να λογοδοτήσουν οι "πανίσχυροι" διεφθαρμένοι εφοριακοί.



 Οι εφοριακοί μέχρι τώρα ήταν ήσυχοι γιατί ο πρώην υπάλληλος δεν μπορούσε να βρει δικηγότο να τον εκπροσωπήσει στο
δικαστήριο.

12 στον αριθμό δικηγόροι που απευθήνθηκε, μόλις αντιλαμβανόταν  ότι έπρεπε να σταθούν απέναντι στους εφοριακούς έκαναν πίσω στον φόβο ελέγχου. Ετυχώς βρέθηκε τελικά δικηγόρος έντιμος και χωρίς να διστάσει αποφάσισε να αναλάβει την υπόθεση.

Πιέσεις δέχτηκε φυσικά και κείνος (άλωστε λογικό  ήταν), γιατί οι εφοριακοί δεν ήθελαν με τίποτα να φτάσει η υπόθεση στα ποινικά δικαστήρια καθ'ότι κάποιοι απο εκείνους στην πορεία ίσως αντιμετωπίσουν  την δικαιοσύνη για άλλες αξιόποινες πράξεις τους και γιαυτό μιά τέτοια  υπόθεση δεν τους βόλευε καθόλου.
Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε και το όνομα του έντιμου δικηγόρου.
Είναι ο κύριος Κάτσιος Χρήστος πολύ γνωστός ποινικολόγος της Θεσσαλονίκης γνωστός για τους αγώνες του κατά της διαφθοράς επίορκων εφοριακών υπαλλήλων.

Ας θυμηθούμε την ιστορία που είχε ανεβάσει με αποκλειστικότητα το zougla.gr

Έκεγε τότε το ρεπορτάζ:

Σοβαρότατες υποθέσεις υπεξαίρεσης μεγάλων χρηματικών ποσών ταλανίζουν το Υπουργείο Οικονομικών και απασχολούν τις δικαστικές Aρχές, καθώς εφοριακοί εμφανίζονται να φέσωσαν την αγορά της Θεσσαλονίκης υπεξαιρώντας 240.000 ευρώ από συνεταιρισμό που είχαν συστήσει!

Η υπόθεση αφορά τον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Εφοριακών Θεσσαλονίκης, τα μέλη του οποίου, σύμφωνα με στοιχεία και καταγγελίες πρώην εργαζομένου, φέρονται να εμπλέκονται σε υπεξαιρέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με μήνυση του πρώην υπαλλήλου, η οποία κατατέθηκε στις 24 Απριλίου 2013, τα μέλη του συνεταιρισμού εφοριακών (κάποια από τα οποία εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη για απιστία), εμφανίζονται να έχουν βάλει χέρι στα ταμεία του φορέα, αφήνοντας παράλληλα φέσι ύψους 240.000 ευρώ, μέσω αγορών που έκαναν από διάφορα καταστήματα, αλλά για τις οποίες δεν πλήρωσαν ποτέ!

Πρόκειται για ανθρώπους που, όπως καταγγέλλεται, έκαναν εικονικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις και καυχιόνταν ότι έχουν έξι βιβλιάρια καταθέσεων και ακριβά αυτοκίνητα.
Αδιαφανείς συναλλαγές

Η ιστορία ανάγεται χρονικά στις 30 Αυγούστου 1990. Τότε 100 περίπου εφοριακοί των νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής συνέστησαν τον σύλλογο στον οποίο εγγράφηκαν -έναντι 2.000 δρχ.- 1.500 εφοριακοί ως συνέταιροι.

Μετά την ίδρυσή του, ο συνεταιρισμός συνεβλήθη με 500 περίπου εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις, προκειμένου τα μέλη του συλλόγου να αγοράζουν από τα καταστήματα είδη ή υπηρεσίες.

Με αυτόν τον τρόπο, αφενός οι τιμές ήταν πιο προσιτές, αφετέρου ο σύλλογος έπαιρνε μια μικρή προμήθεια από τις αγορές (την οποία λάμβανε ο ταμίας του Δ.Σ.) ώστε να μπορεί να επιβιώνει.

Προκειμένου, μάλιστα, να διασφαλιστεί η διαφάνεια των συναλλαγών, τέσσερις φορές τον χρόνο συνεδρίαζε ένα τριμελές εποπτικό συμβούλιο, το οποίο ήλεγχε τα ταμεία και τις πράξεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Βάρεσαν κανόνι στην αγορά

Κατά την πραγματοποίηση μιας συναλλαγής μεταξύ των συμβληθέντων καταστημάτων και ενός μέλος του συλλόγου, το μέλος πήγαινε στον συνεταιρισμό την απόδειξη και είχε την υποχρέωση να καταβάλει στον φορέα την αξία του προϊόντος σε δέκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
Ο συνεταιρισμός μετά την είσπραξη του ποσού, αφού αφαιρούσε την προμήθειά του για τη διαμεσολάβηση -η οποία κυμαινόταν από 2,5% έως 20%, αναλόγως του καταστήματος- κατέβαλλε τα υπόλοιπα στον δικαιούχο έμπορο. Ή τουλάχιστον έτσι όφειλε να πράξει…

Στην πραγματικότητα, όμως, η διαδικασία που ακολουθείτο απείχε παρασάγγας... Παρότι, μέχρι τουλάχιστον και τον Φεβρουάριο του 2010, τα μέλη είχαν καταβάλει κανονικά τις εισφορές τους, χωρίς να απομένει υπόλοιπο, τα χρηματικά ποσά που οφείλονταν στους εμπόρους… αγνοούνταν.

Σύμφωνα με στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση του zougla.gr, το συνολικό οφειλόμενο ποσό προς 100 περίπου εμπόρους και καταστήματα προσεγγίζει τις 140.000 ευρώ!

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε γνωστό πολυκατάστημα, το οποίο λόγω χρεών αναγκάστηκε να μπει στο άρθρο 99, οφείλονται πάνω από 70.000 ευρώ.
«Τι θέλει, να του στείλω ελεγκτές;»

Όταν μάλιστα οι καταστηματάρχες έκαναν το «λάθος» να ζητήσουν τα χρήματά τους, τα μέλη του Δ.Σ. γελούσαν, λέγοντας «τι θέλουν, να τους στείλουμε 2-3 ελεγκτές για να τους τακτοποιήσουμε;».

«Ως εκ θαύματος, κάποιοι δεν τηλεφωνούσαν ξανά, χωρίς φυσικά να πληρωθούν, γιατί αυτό θα προέκυπτε από την καρτέλα. Είναι, κατά συνέπεια, φανερό ότι τα χρήματα των συνεταιρισμών, με ευθύνη των μελών του Δ.Σ. και του εποπτικού συμβουλίου, δεν χρησιμοποιήθηκαν για τον σκοπό που κατεβλήθησαν, αλλά για άλλον, και φυσικά υπεξαιρέθηκαν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο καταγγέλλων στη μήνυσή του.

Παράλληλα, στον ίδιο τον μηνυτή, ο οποίος εργαζόταν στον συνεταιρισμό ως λογιστής, ο σύλλογος, όπως προκύπτει από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, οφείλει γύρω στις 100.000 ευρώ. Ποσό το οποίο αφορά την αποζημίωσή του κατόπιν απόλυσής του τον Αύγουστο του 2009.

Δεν υπέβαλλαν φορολογικές δηλώσεις

Δεδομένου ότι ο σύλλογος αποτελείται από εφοριακούς και έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, θα περίμενε κανείς ότι θα εφάρμοζε κατά γράμμα τη φορολογική νομοθεσία, όπως τα μέλη του απαιτούν από κάθε πολίτη.

Ωστόσο, οι σχετικοί νόμοι φαίνεται πως δεν ιδιαίτερη αξία για τον σύλλογο, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν υπέβαλλε καν φορολογικές δηλώσεις!

Τον δήλωσαν ως… «Άγνωστο»

Όταν το Υπουργείο Οικονομικών έστειλε ειδοποίηση, καλώντας τον συνεταιρισμό να πληρώσει ένα ποσό για περαίωση, ο καταγγέλλων, κατόπιν εντολής του προέδρου, μετέβη στην Δ΄ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης και αναζήτησε τον ελεγκτή που είχε αναλάβει την υπόθεση.

Του επέδειξε την απόδειξη για πληρωμή και των ρώτησε για τη διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί. Η απάντηση τον άφησε άφωνο. Ο ελεγκτής του είπε ότι ο σύλλογος δεν πρόκειται να πληρώσει ούτε ένα ευρώ, εξηγώντας του ότι στην έκθεση ελέγχου που θα συντάξει θα αναφέρει ότι ο ελεγχόμενος είναι… «Άγνωστος».

Τα… κεράσματα

Σοκ όμως προκαλούν και οι συνομιλίες μεταξύ των εφοριακών, όπως τις μεταφέρει ο καταγγέλλων ως αυτήκοος μάρτυρας.

«Ο πρόεδρος, πολλές φορές τα μεσημέρια, όταν περνούσε από το γραφείο μού έλεγε χαρούμενος "Πάμε να σε κεράσω, σήμερα είχα αυτοψία" - δηλαδή εισέπραξε, παρανόμως εννοείται, 300-400 ευρώ για να κάνει έναν έλεγχο για νέο κατάστημα ή επιχείρηση. Τέτοια κεράσματα είχα πολλά. Άλλο μέλος όταν περνούσε από το γραφείο μού έλεγε "σήμερα είχα τυχερό, πάμε να σε κεράσω". Δεν γνώριζα τι εννοούσε τυχερό, αργότερα έμαθα τα κατορθώματα».

Μάλιστα, στον μηνυτή είχε προκαλέσει εντύπωση ότι κάθε φορά που οι εφοριακοί έβγαζαν χρήματα για να πληρώσουν οι τσέπες τους ήταν γεμάτες, τα χαρτονομίσματα ατακτοποίητα και πολλές φορές τους έπεφταν στο έδαφος.

«Ο Α.Σ. καυχιόταν ότι έχει έξι βιβλιάρια καταθέσεων, ενώ ο Ν.Κ. ότι αγόρασε καινούργιο γαλλικό αυτοκίνητο 27.000 ευρώ. Άλλοι καυχιόνταν ότι τα παιδιά τους σπουδάζουν στο εξωτερικό. Τέτοιες διηγήσεις ήταν καθημερινές».
                                        ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ               
 
ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΛΗΜ/ΚΕΙΟΥ
                                           ΠΡΑΞΗ
Παράβαση άρθρου μόνου ΑΝ 690/1945 από κοινού και κατ’ εξακολούθηση
                                         ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ
Κ.Ν. - Π.Π.- Μ.Α.- Π.Γ.- Σ.Α.- ΒΊ.- Π.Γ. –Ν.Σ.-Λ.Φ.  κάτοικοι Θες/νίκης
Κατηγορούνται ως υπαίτιοι του ότι :
Στη Θεσσαλονίκη κατά το χρονικό διάστημα από τις 1/6/2008 ως τις 31//8/2009 ως εν τοις πράγμασι φιοικούντες το νπιδ με την επωνυμία «ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΕΦΟΡΙΑΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΚΙΛΚΙΣ-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ» με έδρα τη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα ο πρώτος κατηγορούμενος Κ.Ν. ως πρόεδρος ,ο δεύτερος Π.Π. ως γενικός γραμματέας, ο τρίτος Μ.Α. ως ταμίας, οι τέταρτος, Πέμπτη, έκτη, έβδομος, όγδοος, ένατη Π.Γ., Σ.Α., ΒΊ., Π.Γ., Ν.Σ., ΚΑΙ Λ.Φ. ως μέλη με περισσότερους από μια πράξη που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος από κοινού δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα, δηλ. μέχρι και τις παραπάνω χρονολογίας, σ’αυτόν που απασχόλησαν με μισθό, τις οφειλόμενες από την σχέση εργασίας αποδοχές και χορηγίες, που που καθορίστηκαν από την μεταξύ τους σύμβαση εργασίας και του ΔΑ 45/2009 (περί λογιστών) .
Συγκεκριμένα, δεν κατέβαλαν στον εγκκαλούντα , Γ. Η. τον οποίο απασχόλησαν ως λογιστή με βάση την από 4/9/1993 σχέση εξαρτημένης εργασίας από το έτος 1993 ως τις 31/8/2009 τα κάτωθι:
1)      δεδουλευμένα για το χρονικό διάστημα από τις 1/1/2008  έως τις 31/8/2008 συνολικού ποσού 1798,68 ευρώ και επίδομα Πάσχα και επίδομα αδείας ποσού  899,34 ευρώ και συνολικά 2698,02 ευρώ.
2)      Δεδουλευμένα από τις 1/9/2008 έως τις 31/12/2008 ποσο΄τα 3826,04 ευρώ και δώρο Χριστουγέννων 956,51 ευρώ και συνολικού ποσού 4782,55 ευρώ.
3)      Δεδουλευμένα για το χρονικό διάστημα από 1/1/2009 έως τις 31/8/2009 ποσού 7793,36 ευρώ καθώς και επίδομα Πάσχα και επίδομα άδειας ποσού 974,17 ευρώ και συνολικού ποσο΄τα 8767,53 ευρώ και
4)      Αποζημίωση απόλυσης ποσού 24,027,22 ευρώ
,Για παράβαση των άρθρων  1,12, 26&1α, 27&1, 45,51 53, 57, 79 και 98 του Ποινικού Κώδικα και μόνου Άρθρου ΑΝ 690/1945 συν με άρθρο 8 Ν 2336/95