Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/8/13

Φοβούνται το κύμα προσφύγων

Φοβούνται το κύμα προσφύγων





Όλα δείχνουν πως πάμε για μια πυραυλική σε πρώτη φάση επίθεση στη Συρία με ή άνευ ομόφωνης απόφασης του ΟΗΕ.  Ο μεγάλος φόβος του Μαξίμου είναι το κύμα προσφύγων που θα προκληθεί από ενδεχόμενη επίθεση της Δύσης στη Συρία, ενώ μεγάλη ανησυχία προκαλεί στους κυβερνώντες το ενδεχόμενο γενικότερης ανάφλεξης του λεγόμενου «μουσουλμανικού τόξου».

Υπό αυτές τις συνθήκες η εντολή του πρωθυπουργικού γραφείου είναι σαφής. Συσκέψεις επί συσκέψεων, ανάλυση της κατάστασης και προτεινόμενες λύσεις για κάθε περίπτωση.
Μπορεί στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη δηλώσεις να έκανε μόνο ο κ. Στουρνάρας κι αυτές για τις αποκρατικοποιήσεις, ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης να αναλώθηκε στη συριακή κρίση. Συζητήθηκε εκτενώς η επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας κυρίως από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Και εδώ ο κ. Στουρνάρας ήταν καθησυχαστικός. Όπως είπε στους συνομιλητές του η ελληνική οικονομία μπορεί να απορροφήσει χωρίς σοβαρές συνέπειες ενδεχόμενη αύξηση στις τιμές των καυσίμων.
Η σπουδή άλλωστε του Πρωθυπουργού να «ανοίξει» το θέμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθευόμαστε από την Gazprom δεν είναι διόλου τυχαία. 
Στο γενικότερο σχεδιασμό εντάσσεται και η σημερινή ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην οποία θα συμμετέχουν οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας, Ναυτιλίας, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, Ελληνικής Αστυνομίας, Λιμενικού Σώματος, Πυροσβεστικού Σώματος και ο διοικητής της ΕΥΠ.
Και εδώ κεντρικό θέμα θα είναι η αντιμετώπιση ενδεχόμενου κύματος προσφύγων κυρίως στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.  Για τα υπόλοιπα δεν τίθεται θέμα, έλεγε χθες κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. «Επιθυμούμε πολιτική λύση, σε περίπτωση όμως που υπάρξει ΝΑΤΟϊκό αίτημα, η Ελλάδα θα εφαρμόσει όσα απορρέουν από τις διεθνείς υποχρεώσεις της».
Με λίγα λόγια σε περίπτωση ΝΑΤΟϊκού αιτήματος θα δοθεί δυνατότητα διέλευσης  και χρήσης των ΝΑΤΟϊκών βάσεων. Άλλη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτόν τον πόλεμο δεν θα υπάρχει.

Πηγή: naftemporiki.gr