Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/10/13

Ανακάλυψαν νέο είδος δελφινιού

Ανακάλυψαν νέο είδος δελφινιού



Ένα νέο είδος δελφινιού ανακαλύφθηκε στα ανοικτά των βόρειων ακτών της Αυστραλίας, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα μια διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Το νέο αυτό είδος δελφινιών του Ατλαντικού ανήκει στην κατηγορία των δελφινιών που έχουν μια χαρακτηριστική «καμπούρα» κάτω από το ραχιαία τους πτερύγιο, ωστόσο υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη σε αυτή την οικογένεια θαλάσσιων θηλαστικών. Η οικογένεια αυτή των δελφινιών (Humpback Dolphins) είναι ήδη γνωστή στους επιστήμονες, ωστόσο το νέο αυτό είδος δεν είχε καταγραφεί έως τώρα, ανέφερε η ερευνητική ομάδα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν την εξελικτική ιστορία της οικογένειας των δελφινιών «καμπούρης», χρησιμοποιώντας τόσο τα φυσικά χαρακτηριστικά όσο και τα γενετικά δεδομένα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εταιρείας Διατήρησης της Άγριας Ζωής.
Σύμφωνα με τη μελέτη των επιστημόνων, υπάρχουν τουλάχιστον 4 είδη στην οικογένεια των Humpback δελφινιών: το δελφίνι του Ατλαντικού (Sousa teuzii) το οποίο συναντάται στον Ατλαντικό έξω από τη δυτική Αφρική, το δελφίνου του Ινδο-Ειρηνικού (Sousa plumbea) στον κεντρικό και δυτικό Ινδικό Ωκεανό, ένα δεύτερο είδος Ινδο-Ειρηνικού (Sousa chinensis) στα ανατολικά του Ινδικού και δυτικά του Ειρηνικού Ωκεανού και το νέο είδος που ανακαλύφθηκε στις βόρειες ακτές της Αυστραλίας και το οποίο δεν έχει αποκτήσει ακόμα επιστημονική ονομασία.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 180 κρανία και συγκεντρώθηκαν 235 δείγματα ιστών από δελφίνια Humpback προκειμένου να γίνει ανάλυση DNA ώστε να διαπιστωθούν παραλλαγές στα χαρακτηριστικά του νέου είδους με τα ήδη γνωστά.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ