Σελίδες

Thessaloniki video tour

16/12/13

Η Φάρμα Κουκάκη από το Κιλκίς που έφτασε σε 7 χώρες της Ευρώπης


Την ώρα που η συζήτηση για το φρέσκο γάλα έχει πάρει φωτιά και έχει «ξύσει» πληγές του παρελθόντος, μια γαλακτοβιομηχανία από το Κιλκίς συνεχίζει ακάθεκτη την ανοδική της πορεία εδραιώνοντας περισσότερο την παρουσία της στην Ευρώπη. Πρόκειται για τη Φάρμα Κουκάκη, η οποία τα τελευταία χρόνια εντατικοποιεί τις προσπάθειες τοποθέτησης των προϊόντων της σε διεθνείς αγορές. Έχει παρουσία σε εφτά χώρες (Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία, Πολωνία, Κύπρο, Ουκρανία και Ολλανδία) με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών και αυτή τη στιγμή πραγματοποιεί διερευνητικές επαφές με άλλες χώρες εντός και εκτός Ε.Ε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Θανάσης Κουκάκης αναφέρει στο FortuneGreece.com πως αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι πολύ συγκεχυμένα στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας και πως δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί στην περίπτωση του φρέσκου γάλακτος. «Δεν είμαστε εταιρεία αριθμών. Δεν συνηθίζουμε να κάνουμε οικονομικές εκτιμήσεις και να τις δημοσιοποιούμε. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι στρατηγική στόχευση της εταιρείας παραμένει η εξωστρέφεια. Φαίνεται πως οι κόποι μας έχουν αρχίσει και αποδίδουν καρπούς».
Περί τους τριάντα κωδικούς είναι τοποθετημένοι στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, επιδόρπια γάλακτος, γιαούρτι σε πόσιμη μορφή και τρεις κατηγορίες γιαουρτιού: παραδοσιακό, στραγγιστό και ευρωπαϊκού τύπου.
Η γαλακτοβιομηχανία «Φάρμα Κουκάκη» αποτελεί μετεξέλιξη της οικογενειακής κτηνοτροφικής μονάδας που σύστησαν το 1977 ο Κώστας και η Όλγα Κουκάκη, γονείς του Θανάση. Στην αρχή το γάλα που παραγόταν στη φάρμα προοριζόταν σε μια μεγάλη βιομηχανία της Μακεδονίας στην οποία και γινόταν η τυποποίηση. Δύο δεκαετίες αργότερα, το 1999, όταν τη σκυτάλη αναλαμβάνει ο Θανάσης, γίνονται ριζικές αλλαγές και δημιουργείται μια οικοτεχνία στην οποία μεταποιείται το γάλα της οικογένειας. Η τοπική κοινωνία υποδέχεται το προϊόν με θετικά σχόλια δίνοντας κίνητρα στην οικογενειακή επιχείρηση να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και να δοκιμάσει τις αντοχές της πειραματιζόμενη με νέα προϊόντα.
Από το γάλα περνάει στην παραγωγή αγελαδινού και πρόβειου γιαουρτιού, ρυζόγαλου, κρέμα βανίλιας και αριάνι. Ενεργό μέλος είναι και ο δεύτερος γιός της οικογένειας Κουκάκη, Παναγιώτης, ο οποίος έχει σπουδάσει γεωπόνος ζωικής παραγωγής και φροντίζει τις αγελάδες ενώ ο κ. Κώστας συνεχίζει να επιβλέπει τα πρόβατα . Το υπόλοιπο γάλα προέρχεται δε από επιλεγμένους κτηνοτρόφους της περιοχής. Η αναγνώριση και η αποδοχή από το σύνολο των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ ήταν άμεσες. Το δίκτυο διανομής αποτελείται σήμερα από 2.200 σημεία πώλησης, εκ των οποίων τα 1.700 βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα και τα 500 στην Νότια Ελλάδα.
Το μεγάλο «μπαμ» έγινε στο ξεκίνημα της κρίσης, το 2009, όταν ο Θανάσης προέβη σε εκσυγχρονισμό και μεταφορά της επιχείρησης σε μια πρότυπη μονάδα 5.000 τ.μ. Κρίνοντας από τη μέχρι τώρα πορεία οι στρατηγικές επιλογές της εταιρείας θα έλεγε κανείς πως είναι κάτι παραπάνω από στοχευμένες και μεθοδικές. Δίνοντας μια τάξη μεγέθους της σημερινής εικόνας της «Φάρμα Κουκάκη», η επεξεργασία γάλακτος ανέρχεται ετησίως σε 18 εκατομμύρια λίτρα. Η επιχείρηση διαθέτει καθετοποιημένη παραγωγή και μέσω αυτόματων διαδικασιών επιτυγχάνει ομογενοποίηση του γάλακτος, το οποίο στη συνέχεια υποβάλλεται σε ήπια θερμική παστερίωση διατηρώντας αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά του.