Σελίδες

Thessaloniki video tour

28/2/14

Ο Ομπάμα σχεδιάζει την αποχώρηση στρατευμάτων από το Αφγανιστάν

Ο Ομπάμα σχεδιάζει την αποχώρηση στρατευμάτων από το Αφγανιστάν




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σήμερα στον Αφγανό ομόλογό του, Χαμίντ Καρζάι, ότι ζήτησε να γίνουν σχεδιασμοί για την αποχώρηση του συνόλου των Αμερικανών στρατιωτών από την ασιατική χώρα, πρόσθεσε ωστόσο ότι θα μπορούσε να υπογραφεί μια διμερής συμφωνία που θα επιτρέψει τη συνέχιση της ανάπτυξης μιας αριθμητικά μειωμένης κατά πολύ αμερικανικής δύναμης μετά το 2014 «αργότερα φέτος».

«Ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από το Πεντάγωνο να καταρτίσει σχεδιασμούς και να προετοιμαστεί για την πιθανότητα (πλήρους) αποχώρησης ως τα τέλη της χρονιάς», εξήγησε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του. Ο Καρζάι έχει αρνηθεί να υπογράψει τη διμερή συμφωνία για την ασφάλεια (BSA) και έχει πει ότι θέλει να αφήσει το καθήκον να ληφθεί μια απόφαση στον διάδοχό του, ο οποίος πρόκειται να αναδειχθεί στις εκλογές οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τον Απρίλιο.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε στον πρόεδρο Καρζάι ότι αφού ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι είναι απίθανο να υπογράψει τη συμφωνία, οι ΗΠΑ λαμβάνουν συμπληρωματικά προληπτικά μέτρα», ώστε να προετοιμαστεί η πιθανή απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων με το τέλος της αποστολής του NATO, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ανάφερε η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.
«Ταυτόχρονα, εάν συναφθεί μια BSA, και παράλληλα υπάρχει μια αφγανική κυβέρνηση δεσμευμένη σε μια σχέση συνεργασίας (με τις ΗΠΑ), η παραμονή μιας περιορισμένης αποστολής μετά το 2014» παραμένει πιθανή και θα ήταν «προς το συμφέρον τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και του Αφγανιστάν», φέρεται να είπε ο Ομπάμα στον Καρζάι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Μια τέτοια αποστολή θα έχει καθήκοντα την παροχή «εκπαίδευσης, συμβουλευτικού έργου και αρωγής στις αφγανικές δυνάμεις», καθώς και τον «εντοπισμό των τελευταίων μελών της Αλ Κάιντα» που απομένουν στο Αφγανιστάν, φέρεται να υπενθύμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
«Αφήνουμε ανοικτή την πιθανότητα να καταλήξουμε σε μια BSA με το Αφγανιστάν αργότερα φέτος. Μολαταύτα, για όσο περισσότερο χρονικό διάστημα δεν έχουμε μια BSA, τόσο πιο δύσκολο να είναι να εκτελέσουμε μια αμερικανική αποστολή» στη χώρα αυτή μετά το 2014.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ μεταφέρει τη —σημαντικά τροποποιημένη— νέα θέση της Ουάσινγκτον στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του NATO η οποία αρχίζει αύριο, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.